Źródło: https://www.youtube.com/watch?v=xLfIiB1a4lA&ab_channel=RadioBia%C5%82ystok
Rejbak kurpiowski
Rejbak kurpiowski to tradycyjna potrawa kulinarna z Kurpi Białych przygotowywana na bazie mięsa wieprzowego. Tę wyjątkową potrawę podaje się zwykle z ziemniakami i kiszonymi ogórkami. To idealne danie na niedzielny obiad.
Składniki
- 1 kg schabu wieprzowego
- 100 ml gęstej śmietany
- 1 duży The Onion
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju
- 1 Łyżka masla
- 1 łyżeczka majeranku
- 4 ziemniaki
- 4 kiszone ogórki
Najnowsze ulotki
Procedura
Mięso schabu kroimy na porcje, rozbijamy, a następnie osuszamy.
Każdy kawałek mięsa solimy i pieprz na obu stronach.
Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie smażymy na nim mięso.
Cebulę i czosnek siekamy i dusimy na niskim ogniu do momentu, aż cebula stanie się szklista.
Do cebuli dodajemy mięso, majeranek i dusimy całość pod przykryciem przez około 1,5 godziny.
Gdy mięso jest już miękkie, dodajemy do niego śmietanę i gotujemy jeszcze przez kilka minut.
Podawaj rejbaka kurpiowskiego z ugotowanymi ziemniakami i kiszonymi ogórkami.