REKLAMA

Źródło: https://www.youtube.com/watch?v=xLfIiB1a4lA&ab_channel=RadioBia%C5%82ystok

Rejbak kurpiowski

Rejbak kurpiowski to tradycyjna potrawa kulinarna z Kurpi Białych przygotowywana na bazie mięsa wieprzowego. Tę wyjątkową potrawę podaje się zwykle z ziemniakami i kiszonymi ogórkami. To idealne danie na niedzielny obiad.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 kg schabu wieprzowego Dodano do
  • 100 ml gęstej śmietany Dodano do
  • 1 duży The Onion Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
  • 2 łyżki oleju Dodano do
  • 1 Łyżka masla Dodano do
  • 1 łyżeczka majeranku Dodano do
  • 4 ziemniaki Dodano do
  • 4 kiszone ogórki Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Mięso schabu kroimy na porcje, rozbijamy, a następnie osuszamy.

2. Krok

Każdy kawałek mięsa solimy i pieprz na obu stronach.

3. Krok

Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie smażymy na nim mięso.

4. Krok

Cebulę i czosnek siekamy i dusimy na niskim ogniu do momentu, aż cebula stanie się szklista.

5. Krok

Do cebuli dodajemy mięso, majeranek i dusimy całość pod przykryciem przez około 1,5 godziny.

6. Krok

Gdy mięso jest już miękkie, dodajemy do niego śmietanę i gotujemy jeszcze przez kilka minut.

7. Krok

Podawaj rejbaka kurpiowskiego z ugotowanymi ziemniakami i kiszonymi ogórkami.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy