REKLAMA

Źródło: https://www.youtube.com/watch?v=xLfIiB1a4lA&ab_channel=RadioBia%C5%82ystok

Rejbak kurpiowski

Rejbak kurpiowski to tradycyjna potrawa kulinarna z Kurpi Białych przygotowywana na bazie mięsa wieprzowego. Tę wyjątkową potrawę podaje się zwykle z ziemniakami i kiszonymi ogórkami. To idealne danie na niedzielny obiad.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 kg schabu wieprzowego Dodano do
  • 100 ml gęstej śmietany Dodano do
  • 1 duży The Onion Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
  • 2 łyżki oleju Dodano do
  • 1 Łyżka masla Dodano do
  • 1 łyżeczka majeranku Dodano do
  • 4 ziemniaki Dodano do
  • 4 kiszone ogórki Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Mięso schabu kroimy na porcje, rozbijamy, a następnie osuszamy.

2. Krok

Każdy kawałek mięsa solimy i pieprz na obu stronach.

3. Krok

Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie smażymy na nim mięso.

4. Krok

Cebulę i czosnek siekamy i dusimy na niskim ogniu do momentu, aż cebula stanie się szklista.

5. Krok

Do cebuli dodajemy mięso, majeranek i dusimy całość pod przykryciem przez około 1,5 godziny.

6. Krok

Gdy mięso jest już miękkie, dodajemy do niego śmietanę i gotujemy jeszcze przez kilka minut.

7. Krok

Podawaj rejbaka kurpiowskiego z ugotowanymi ziemniakami i kiszonymi ogórkami.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Deser

1521 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy