Źródło: Pixabay: Einladung_zum_Essen
Pulpeciki z mięsem mielonym
Pulpeciki z mięsem mielonym to smaczne i wspaniałe danie na imprezowy wieczór lub popołudniowe spotkanie. Ten przepis jest przeznaczony dla 6 osób, można go przygotować w zaledwie 60 minut i gwarantuje wielki sukces.
Składniki
Klopsiki
- 500 g mielona wieprzowina
- 2 db jajko
- 100 g bułka tarta
- 1 łyżeczka sól
- 1 łyżeczka pieprz czarny mielony
Sos
- 50 g masło
- 50 g Mąka
- 500 ml Ciężka śmietana
- 1 db Kostka do rosołu
Najnowsze ulotki
Procedura
Przygotowanie klopsików. W dużej misce wymieszaj mięso mielone, jajka, bułkę tartą, sól i pieprz, aż wszystko dobrze się nie połączy. Uformuj z nich klopsiki.
Pieczenie klopsików. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Rozłóż klopsiki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie piecz je przez 20-25 minut, lub aż nie będą złotobrązowe.
Przygotowanie sosu. Rozpuść masło w małym rondlu, a następnie dodaj mąkę i wymieszaj do uzyskania gładkości. Powoli dodawaj śmietankę, cały czas mieszając, a następnie dodaj kostkę bulionu mięsnego. Gotuj sos, aż zgęstnieje.
Podawaj. Podawaj klopsiki z sosem i świeżymi warzywami, i ciesz się tym smacznym daniem!