:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/d1BHSP2ssXkF2In8Cb2O/23e3d19b47ce9e7e4b2daa9d1562bd.jpeg)
Źródło: FB: 1000 pomysłów na ciasta
Prawdziwy mazurek wielkanocny
Mazurek kajmakowy to klasyczne i nieodłączne ciasto na polskim stole podczas Świąt Wielkanocnych. Delikatne ciasto kruche, słodki kajmak i obfitość dekoracji sprawiają, że ten mazurek jest nie tylko przepyszny, ale i pięknie się prezentuje.
Składniki
Ciasto:
- 4 ks żółtka
- 1⁄2 Okulary cukru pudru
- 3 Okulary mąki pszennej
- 250 g masla
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Pozostałe składniki:
- winogronowy dżem
- 3⁄4 puszki masy kajmakowej krówkowej
- rodzynki
- płatki migdałów
- suszone morele
Najnowsze ulotki
Procedura
Składniki na ciasto umieścić w misce, wymieszać i odstawić do lodówki na 30 minut.
Ciasto podzielić na dwie części.
Pierwszą część ciasta cienko rozwałkować i umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem.
Posmaruj dżemem i przykryj rozwałkowaną drugą częścią ciasta, którą również nakłuj widelcem.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 40 minut. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
Wyjąć z formy i odkleić papier.
Posmaruj ciasto masą kajmakową i udekoruj wierzch orzechami.
Gotowe ciasto włożyć z powrotem do formy.
Można je kroić następnego dnia.