REKLAMA

Źródło: FB: 1000 pomysłów na ciasta

Prawdziwy mazurek wielkanocny

Mazurek kajmakowy to klasyczne i nieodłączne ciasto na polskim stole podczas Świąt Wielkanocnych. Delikatne ciasto kruche, słodki kajmak i obfitość dekoracji sprawiają, że ten mazurek jest nie tylko przepyszny, ale i pięknie się prezentuje.

REKLAMA

Składniki

porcje
8

Ciasto:

  • 4 ks żółtka Dodano do
  • 12 Okulary cukru pudru Dodano do
  • 3 Okulary mąki pszennej Dodano do
  • 250 g masla Dodano do
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodano do

Pozostałe składniki:

  • winogronowy dżem Dodano do
  • 34 puszki masy kajmakowej krówkowej Dodano do
  • rodzynki Dodano do
  • płatki migdałów Dodano do
  • suszone morele Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Składniki na ciasto umieścić w misce, wymieszać i odstawić do lodówki na 30 minut.

2. Krok

Ciasto podzielić na dwie części.

3. Krok

Pierwszą część ciasta cienko rozwałkować i umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem.

4. Krok

Posmaruj dżemem i przykryj rozwałkowaną drugą częścią ciasta, którą również nakłuj widelcem.

5. Krok

Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 40 minut. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.

6. Krok

Wyjąć z formy i odkleić papier.

7. Krok

Posmaruj ciasto masą kajmakową i udekoruj wierzch orzechami.

8. Krok

Gotowe ciasto włożyć z powrotem do formy.

9. Krok

Można je kroić następnego dnia.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Zupy i buliony

345 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Śniadanie

469 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Deser

1521 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy