Źródło: Pixabay: Ragabz
Pierś z kurczaka z serem
Pierś z kurczaka z serem może być prawdziwym ulubieńcem rodziny i pomimo prostego przygotowania, jest to bardzo sycące i smaczne danie. Osobiście uwielbiam chrupiącego kurczaka pokrytego opiekanym serem i ten przepis mnie nie zawiódł. Robiłem go już kilka razy i zawsze jest wielkim hitem.
Składniki
- 4 db filet z kurczaka
- 3 gerezd czosnek
- 1 łyżka stołowa oliwa z oliwek
- 200 g Tarty ser (ementaler, trapista lub mozzarella - można mieszać sery)
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka stołowa czerwona papryka
- 1 łyżka stołowa Tymianek
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Jest to ważny krok, ponieważ jeśli upieczesz kurczaka w zimnym piekarniku, jego konsystencja będzie twarda.
Umyj piersi z kurczaka i osusz papierowym ręcznikiem. Następnie doprawić solą i pieprzem oraz posypać z obu stron papryką i tymiankiem.
Nasmaruj formę do pieczenia oliwą z oliwek i zmiażdż ząbki czosnku. Pamiętaj, że powinieneś również użyć czosnku, ponieważ naprawdę wydobywa on smak kurczaka.
Umieść piersi z kurczaka na blasze do pieczenia i posyp startym serem. Często używam dwóch rodzajów sera, ponieważ mozzarella ma bardziej miękką konsystencję, a ementaler nadaje potrawie pikantny smak.
Piecz kurczaki w piekarniku przez około 30 minut. Uważaj, aby nie przesuszyć mięsa, czas pieczenia powinien być wystarczająco długi, aby zrumienić ser i przyrumienić kurczaka w środku.