REKLAMA

Źródło: Pixabay: Ragabz

Pierś z kurczaka z serem

Pierś z kurczaka z serem może być prawdziwym ulubieńcem rodziny i pomimo prostego przygotowania, jest to bardzo sycące i smaczne danie. Osobiście uwielbiam chrupiącego kurczaka pokrytego opiekanym serem i ten przepis mnie nie zawiódł. Robiłem go już kilka razy i zawsze jest wielkim hitem.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 4 db filet z kurczaka Dodano do
  • 3 gerezd czosnek Dodano do
  • 1 łyżka stołowa oliwa z oliwek Dodano do
  • 200 g Tarty ser (ementaler, trapista lub mozzarella - można mieszać sery) Dodano do
  • sól, pieprz do smaku Dodano do
  • 1 łyżka stołowa czerwona papryka Dodano do
  • 1 łyżka stołowa Tymianek Dodano do
REKLAMA

Procedura

50 min.
1. Krok

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Jest to ważny krok, ponieważ jeśli upieczesz kurczaka w zimnym piekarniku, jego konsystencja będzie twarda.

2. Krok

Umyj piersi z kurczaka i osusz papierowym ręcznikiem. Następnie doprawić solą i pieprzem oraz posypać z obu stron papryką i tymiankiem.

3. Krok

Nasmaruj formę do pieczenia oliwą z oliwek i zmiażdż ząbki czosnku. Pamiętaj, że powinieneś również użyć czosnku, ponieważ naprawdę wydobywa on smak kurczaka.

4. Krok

Umieść piersi z kurczaka na blasze do pieczenia i posyp startym serem. Często używam dwóch rodzajów sera, ponieważ mozzarella ma bardziej miękką konsystencję, a ementaler nadaje potrawie pikantny smak.

5. Krok

Piecz kurczaki w piekarniku przez około 30 minut. Uważaj, aby nie przesuszyć mięsa, czas pieczenia powinien być wystarczająco długi, aby zrumienić ser i przyrumienić kurczaka w środku.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy