Źródło: Pixabay: falovelykids
Pierś z kurczaka z serem w piekarniku
Wszystko, czego potrzebujesz do tego szybkiego i łatwego przepisu, to kilka podstawowych składników. Dobrej jakości, świeżo pozyskane piersi z kurczaka są idealne, dzięki czemu danie będzie naprawdę doskonałe.
Składniki
- 2 db filet z kurczaka
- Sól, pieprz i papryka do smaku
- 2 łyżka stołowa olej
- 1 dl Ciężka śmietana
- 100 g Tarty ser (można również użyć sera ementaler, trappist lub gouda)
Najnowsze ulotki
Procedura
Opłucz piersi z kurczaka i dopraw solą, pieprzem i przyprawami do smaku.
Następnie rozgrzej olej na patelni i zrumień mięso z obu stron. Piersi z kurczaka powinny być pieczone w piekarniku przez 3-5 minut, aby uzyskać ładny złoty kolor, ale czas może zależeć od grubości piersi z kurczaka.
Wyjąć mięso z patelni i przełożyć na żaroodporną tacę.
Polej je śmietaną (ja wolę trochę bardziej kremową, ale to kwestia gustu) i posyp serem. Można też polać sokiem pozostałym na patelni.
Następnie umieść piersi z kurczaka w rozgrzanym piekarniku i piecz w temperaturze 180°C przez około 15-20 minut lub do momentu, gdy ser będzie ładnie roztopiony i złotobrązowy.