REKLAMA

Źródło: Pixabay: falovelykids

Pierś z kurczaka z serem w piekarniku

Wszystko, czego potrzebujesz do tego szybkiego i łatwego przepisu, to kilka podstawowych składników. Dobrej jakości, świeżo pozyskane piersi z kurczaka są idealne, dzięki czemu danie będzie naprawdę doskonałe.

REKLAMA

Składniki

porcje
2
  • 2 db filet z kurczaka Dodano do
  • Sól, pieprz i papryka do smaku Dodano do
  • 2 łyżka stołowa olej Dodano do
  • 1 dl Ciężka śmietana Dodano do
  • 100 g Tarty ser (można również użyć sera ementaler, trappist lub gouda) Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Opłucz piersi z kurczaka i dopraw solą, pieprzem i przyprawami do smaku.

2. Krok

Następnie rozgrzej olej na patelni i zrumień mięso z obu stron. Piersi z kurczaka powinny być pieczone w piekarniku przez 3-5 minut, aby uzyskać ładny złoty kolor, ale czas może zależeć od grubości piersi z kurczaka.

3. Krok

Wyjąć mięso z patelni i przełożyć na żaroodporną tacę.

4. Krok

Polej je śmietaną (ja wolę trochę bardziej kremową, ale to kwestia gustu) i posyp serem. Można też polać sokiem pozostałym na patelni.

5. Krok

Następnie umieść piersi z kurczaka w rozgrzanym piekarniku i piecz w temperaturze 180°C przez około 15-20 minut lub do momentu, gdy ser będzie ładnie roztopiony i złotobrązowy.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy