REKLAMA
Źródło: Canva
Pierogi ruskie
Prosty przepis na pyszne pierogi. Domowe pierogi są łatwiejsze niż myślisz!
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 2 łyżki oleju
- 1⁄2 łyżeczki sól
- 300 g twarogu
- 1 jajko
- 100 g ugotowanych ziemniaków
- 2 łyżki masło
- 1 podsmażona cebulka
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
30 min.
1. Krok
Do miski przesiej mąkę pszenną i dodaj sól. Dolej wodę, olej i zagnieć miękkie ciasto. Twaróg zmieszaj z ziemniakami, masłem i cebulką. Wszystko przypraw do smaku solą i pieprzem. Nadzienie gotowe. Można nim napełniać pierogi.
2. Krok
Ciasto rozwałkuj na stolnicy i wytnij kółka o średnicy ok. 8 cm, każde napełnij farszem.
3. Krok
Gotuj w osolonej wodzie, 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.