REKLAMA
Pierniczki świąteczne
REKLAMA
Składniki
porcje
10
Ciasto
- 400 g Zwykła mąka
- 170 g Cukier puder
- 50 g masło
- 85 g Miód
- 2 jajka
- 1 łyżka stołowa Rum
- 2 łyżeczka Herbata przyprawa do piernika
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- do pocierania jajko
Glazura cukrowa
- 1 białko jaja
- 200 g Cukier puder
- 1 łyżka stołowa sok z cytryny
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
40 min.
1. Krok
Dobrze wymieszaj wszystkie składniki na ciasto i wyrób ciasto, jeśli ciasto jest zbyt lepkie, możesz dodać trochę mąki.
Źródło: Youtube
2. Krok
Rozwałkuj ciasto na dobrze posypanej mąką stolnicy na grubość około pół centymetra i wytnij różne kształty.
Źródło: Youtube
3. Krok
Pierniki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 10 minut.
Źródło: Youtube
4. Krok
Przygotuj lukier, mieszając białka i przesiany cukier puder, jeśli lukier jest zbyt gęsty, dodaj sok z cytryny. Ostudzony piernik można udekorować według własnej fantazji.
Źródło: Youtube