REKLAMA
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/NPcOhz54G3JRYPa_dA0Q/cb2da86b157a9dc71846a2cea76a49.jpeg)
Źródło: Tomsmith585 from Getty Images Signature
Pieczony kartofel z kwasną kapustą i śmietaną
Przepis na pieczone kartofle z kwasną kapustą i śmietaną, które mogą być danie główne lub dodatek.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 3 szt ziemniak
- 500 g kapusta kiszona
- 200 ml krem do gotowania
- 100 g ser twardy
- 1 szt The Onion
- 2 szt czosnek
- 1 szt liść laurowy
- 1 szt cały czarny pieprz
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
90 min.
1. Krok
Nagrzewać piekarnik do 180 stopni Celsjusza i wysmarować olejem naczynie żaroodporne.
2. Krok
Obieramy ziemniaki, myjemy i kroimy na cienkie plasterki. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy na drobno.
3. Krok
Na patelnię podsmażamy cebulę, czosnek, liść laurowy i korzenie. Dodajemy kiszoną kapustę i gotujemy przez 10 minut.
4. Krok
Do czystej misy dodajemy warstwę ziemniaków, warstwę kapusty i kontynuujemy, aż wszystkie składniki się skończą, wierzch powinien skończyć się ziemniakami.
5. Krok
Wierzch posypujemy startym serem i zalewamy śmietaną. Pieczemy w piekarniku 60-70 minut.
6. Krok
Pozwólmy jedzeniu trochę ostygnąć przed podaniem.