REKLAMA

Źródło: Tomsmith585 from Getty Images Signature

Pieczony kartofel z kwasną kapustą i śmietaną

Przepis na pieczone kartofle z kwasną kapustą i śmietaną, które mogą być danie główne lub dodatek.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 3 szt ziemniak Dodano do
  • 500 g kapusta kiszona Dodano do
  • 200 ml krem do gotowania Dodano do
  • 100 g ser twardy Dodano do
  • 1 szt The Onion Dodano do
  • 2 szt czosnek Dodano do
  • 1 szt liść laurowy Dodano do
  • 1 szt cały czarny pieprz Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

Nagrzewać piekarnik do 180 stopni Celsjusza i wysmarować olejem naczynie żaroodporne.

2. Krok

Obieramy ziemniaki, myjemy i kroimy na cienkie plasterki. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy na drobno.

3. Krok

Na patelnię podsmażamy cebulę, czosnek, liść laurowy i korzenie. Dodajemy kiszoną kapustę i gotujemy przez 10 minut.

4. Krok

Do czystej misy dodajemy warstwę ziemniaków, warstwę kapusty i kontynuujemy, aż wszystkie składniki się skończą, wierzch powinien skończyć się ziemniakami.

5. Krok

Wierzch posypujemy startym serem i zalewamy śmietaną. Pieczemy w piekarniku 60-70 minut.

6. Krok

Pozwólmy jedzeniu trochę ostygnąć przed podaniem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy