REKLAMA

Źródło: Robert6666 from Getty Images

Pasztet z indyka

Delikatny i aromatyczny pasztet z indyka, doskonały na świąteczny stół.

REKLAMA

Składniki

porcje
6
  • 500 g mięso indyka Dodano do
  • 1 ks duża cebula Dodano do
  • 2 zęby czosnku Dodano do
  • 100 g masła Dodano do
  • 3 ks jajka Dodano do
  • 1 szkło bułki tartej Dodano do
  • 1 łyżeczka majeranku Dodano do
  • 12 łyżeczki Rozmarynu Dodano do
  • 1 ks liść laurowy Dodano do
  • 2 ks ziela angielskie Dodano do
  • 1 szczypta sól Dodano do
  • 1 szczypta pieprz Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Zacznij od pokrojenia mięsa indyka na mniejsze kawałki, a następnie zmiel je w maszynce do mięsa.

2. Krok

Cebulę i czosnek obierz, a następnie drobno posiekaj. Podsmaż je na patelni na masle, aż stanie się złota i aromatyczna.

3. Krok

Dodaj mielone mięso do cebuli i czosnku, a następnie wszystko razem podsmaż.

4. Krok

Dodaj przyprawy: majeranek, rozmaryn, liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj.

5. Krok

Do masy mięsnej dodaj jajka i bułkę tartą. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.

6. Krok

Formę do pieczenia wyłóż papierem, a następnie wyłóż na nią masę mięsną. Wyrównaj.

7. Krok

Pasztet piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60 minut. Po wyjęciu z piekarnika, pasztet powinien ostygnąć.

8. Krok

Podawać pokrojony na kawałki, dowolnie udekorowany.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2027 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy