:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/N3f-Gy6G2HC8T5Ni3F-r/21b19df4088f445fc806e9612d09d5.jpeg)
Źródło: Robert6666 from Getty Images
Pasztet z indyka
Delikatny i aromatyczny pasztet z indyka, doskonały na świąteczny stół.
Składniki
- 500 g mięso indyka
- 1 ks duża cebula
- 2 zęby czosnku
- 100 g masła
- 3 ks jajka
- 1 szkło bułki tartej
- 1 łyżeczka majeranku
- 1⁄2 łyżeczki Rozmarynu
- 1 ks liść laurowy
- 2 ks ziela angielskie
- 1 szczypta sól
- 1 szczypta pieprz
Najnowsze ulotki
Procedura
Zacznij od pokrojenia mięsa indyka na mniejsze kawałki, a następnie zmiel je w maszynce do mięsa.
Cebulę i czosnek obierz, a następnie drobno posiekaj. Podsmaż je na patelni na masle, aż stanie się złota i aromatyczna.
Dodaj mielone mięso do cebuli i czosnku, a następnie wszystko razem podsmaż.
Dodaj przyprawy: majeranek, rozmaryn, liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Do masy mięsnej dodaj jajka i bułkę tartą. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
Formę do pieczenia wyłóż papierem, a następnie wyłóż na nią masę mięsną. Wyrównaj.
Pasztet piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60 minut. Po wyjęciu z piekarnika, pasztet powinien ostygnąć.
Podawać pokrojony na kawałki, dowolnie udekorowany.