Pańczkraut
Pańczkraut to nic innego jak ziemniaki z kapustą i boczkiem . Często spotykany też z kapustą kiszoną lub kapustą mieszaną . https://gabciakowegotowanie24.blogspot.com/2021/12/panczkraut.html
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 1 kg kapusty białej
- 200 g boczku wędzonego
- 1 duży cebula
- 5 łyżki smalcu
- 4 ziarna pieprzu czarnego
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- 1 Łyżka siekanego koperku
- przyprawy pieprz
- sól maggi
Najnowsze ulotki
Procedura
Kapustę myjemy , szatkujemy na drobne kawałki , gotujemy do miękkości z kulką pieprzu czarnego i zielem angielskim oraz liścia laurowego .Gotowa kapustę odcedzamy .
Ziemniaki obieramy , myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości . Miękkie ziemniaki tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków .
Następnie smażymy na złoty kolor cebulę z boczkiem (najpierw najlepiej podsmażyć boczek a później dorzucamy cebulę).
Gdy ziemniaki oraz kapustę mamy gotowe to przekładamy do garnka w którym mamy boczek z cebula i mieszamy do połączenia się składników . Całość delikatnie podsmażamy .