Źródło: Pixabay : TYNZA
Obfita domowa zupa z kiszonej kapusty
Nie ma nic lepszego niż ciepła i aromatyczna zupa z kiszonej kapusty w zimne, zimowe dni. Ten przepis to tradycyjna rodzinna receptura, którą przygotowywałam niezliczoną ilość razy. Zawsze ma sycący i satysfakcjonujący smak, a nawet jest wegetariański. Posypana odrobiną kminku jest prawdziwą rozkoszą dla smakoszy!
Składniki
- 500 Gram kapusta kiszona
- 200 Gram ziemniaki
- 1 cebula
- 2 ząbek czosnku
- 1 Łyżeczka Papryka w proszku
- 1 Łyżeczka Majeranek
- 1 l bulion warzywny
- 2 Tablespoon olej
- sól i pieprz do smaku
- Kminek do posypania
Najnowsze ulotki
Procedura
Aby ugotować zupę z kiszonej kapusty, obierz ziemniaki i pokrój w drobną kostkę. Ważne jest, aby pokroić kawałki równomiernie i nie za duże, aby szybko się ugotowały.
Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. Podczas siekania cebuli lubię zostawić korzeń, aby cebula pozostała razem podczas siekania, a łzy pozostały na zewnątrz.
Rozgrzej olej na patelni i podsmaż cebulę i czosnek, aż staną się przezroczyste. Ważne jest, aby nie używać zbyt wysokiej temperatury, aby się nie przypaliły.
Następnie dodaj kiszoną kapustę i krótko podsmaż. Moim osobistym zaleceniem jest użycie wysokiej jakości kiszonej kapusty, najlepiej domowej roboty lub od lokalnego rzeźnika.
Następnie dodaj ziemniaki i przyprawy i wszystko dobrze wymieszaj.
Dodaj bulion warzywny i doprowadź wszystko do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i gotuj zupę przez około 30 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Na tym etapie należy od czasu do czasu mieszać zupę, aby zapobiec jej przypaleniu.
Doprawić zupę solą i pieprzem do smaku i podawać posypaną kminkiem. Należy jednak uważać z solą, kapusta kiszona jest już posolona.