REKLAMA

Źródło: Pexels

Nalewka z pigwy

Nalewka z pigwy to tradycyjny alkohol robiony z pigwy, który jest popularny w krajach Europy Środkowej i Wschodniej. Nalewka z pigwy jest często podawana jako aperitif lub jako dodatek do deserów. Można również dodać ją do herbaty lub kawy.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 kg pigwy Dodano do
  • 1 kg cukier kryształ Dodano do
  • 1 litr czystego alkoholu np spirytusu lub wódki Dodano do
  • opcjonalnie skórki z cytryny lub pomarańczy Dodano do
  • Cynamon Dodano do
  • goździki Dodano do
  • Aniseed Dodano do
REKLAMA

Procedura

20 min.
1. Krok

Pigwę umyć, obrać i pokroić na małe kawałki.

2. Krok

Włożyć pigwę do słoika lub butelki, dodać cukier i opcjonalnie dodać skórki z cytryny lub pomarańczy, cynamon, goździki, anyż.

3. Krok

Dolać czysty alkohol i dokładnie wymieszać.

4. Krok

Słój lub butelkę zamknąć i pozostawić w ciemnym i chłodnym miejscu na około 2-3 miesiące.

5. Krok

Przefiltrować przez gęste sito lub gazę i przelewać do czystych butelek.

6. Krok

Nalewka z pigwy jest gotowa do spożycia po 3 miesiącach leżakowania.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy