REKLAMA
Źródło: Pexels
Nalewka z pigwy
Nalewka z pigwy to tradycyjny alkohol robiony z pigwy, który jest popularny w krajach Europy Środkowej i Wschodniej. Nalewka z pigwy jest często podawana jako aperitif lub jako dodatek do deserów. Można również dodać ją do herbaty lub kawy.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 1 kg pigwy
- 1 kg cukier kryształ
- 1 litr czystego alkoholu np spirytusu lub wódki
- opcjonalnie skórki z cytryny lub pomarańczy
- Cynamon
- goździki
- Aniseed
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
20 min.
1. Krok
Pigwę umyć, obrać i pokroić na małe kawałki.
2. Krok
Włożyć pigwę do słoika lub butelki, dodać cukier i opcjonalnie dodać skórki z cytryny lub pomarańczy, cynamon, goździki, anyż.
3. Krok
Dolać czysty alkohol i dokładnie wymieszać.
4. Krok
Słój lub butelkę zamknąć i pozostawić w ciemnym i chłodnym miejscu na około 2-3 miesiące.
5. Krok
Przefiltrować przez gęste sito lub gazę i przelewać do czystych butelek.
6. Krok
Nalewka z pigwy jest gotowa do spożycia po 3 miesiącach leżakowania.