REKLAMA

Mięsne klopsiki z makaronem

Klasyczne danie włoskie, które pokochają nie tylko dzieci. Klopsiki przygotowane w aromatycznej sosie pomidorowym, podawane z makaronem.

REKLAMA

Składniki

porcje
4

Kulki

  • 500 g mięso mielone Dodano do
  • 1 szt The Onion Dodano do
  • 2 szt czosnek Dodano do
  • 1 jajko Dodano do
  • 100 g bułka tarta Dodano do
  • 1 łyżeczka sól i pieprz Dodano do

Sos

  • 1 plechovka Pomidory w sosie Dodano do
  • 1 szt The Onion Dodano do
  • 2 szt czosnek Dodano do
  • 1 łyżeczka sól i pieprz Dodano do
  • 1 łyżeczka Suszone bazylii Dodano do
  • 1 łyżeczka Suszone oregano Dodano do

Spaghetti

  • 400 g spaghetti Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Cebulę i czosnek drobno posiekaj.

2. Krok

Na patelni na średnim ogniu podsmaż cebulę i czosnek do złoconego koloru.

3. Krok

W misce wymieszaj mielone mięso, podsmażoną cebulę i czosnek, jajka, bułkę tartą, sól i pieprz. Mieszaninę dobrze wymieszaj.

4. Krok

Z mięsnej mieszanki twórz kule i umieść je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

5. Krok

Piecz klopsiki w nagrzanym piekarniku przez 15 minut.

6. Krok

W międzyczasie przygotuj sos. Smaż cebulę i czosnek na patelni, dodaj puszka pomidorów, sól, pieprz, bazylię i oregano. Pozwól sosowi gotować się przez 10 minut.

7. Krok

Dodaj upieczone klopsiki do sosu i gotuj jeszcze 15 minut.

8. Krok

Ugotuj spaghetti zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Odcedzone spaghetti wymieszaj z klopsikami i sosem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy