REKLAMA
Marynowane cukinie i bakłażany
MARYNOWANA CUKINIA i BAKŁAŻAN ➡️ to doskonały dodatek do grillowanego mięsa. Co więcej, możesz ją przygotować nawet tydzień przed grillem, bo jeszcze lepiej smakuje, gdy jest nieco zależała 😉
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 2 szt cukinia
- 1 szt bakłażan
- 200 ml oliwa z oliwek
- 150 ml ocet
- 6 szt Ząbek czosnku
- 1 szt papryka chili
- natka pietruszki
- sól
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
60 min.
1. Krok
Cukinie i bakłażana kroję na 0,5 cm plastry i smażę na suchej patelni do złotego koloru.
2. Krok
W międzyczasie w misce mieszam oliwę z octem, dodaję tam 5-6 ząbków czosnku, papryczkę chili, natkę pietruszki - wszystko drobno siekam i dodaję trochę soli.
3. Krok
Do tego wywaru następnie wkładam pieczoną warzywa tak, aby były całkowicie zanurzone. Pozostawiam na co najmniej noc. Najlepiej smakuje dobrze schłodzona. 😋