REKLAMA
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/OvIJPNGrV7gBJGT1vbvn/407526d94f76d307c590c2e4f24bb6.jpeg)
Marynowane cukinie i bakłażany
MARYNOWANA CUKINIA i BAKŁAŻAN ➡️ to doskonały dodatek do grillowanego mięsa. Co więcej, możesz ją przygotować nawet tydzień przed grillem, bo jeszcze lepiej smakuje, gdy jest nieco zależała 😉
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 2 szt cukinia
- 1 szt bakłażan
- 200 ml oliwa z oliwek
- 150 ml ocet
- 6 szt Ząbek czosnku
- 1 szt papryka chili
- natka pietruszki
- sól
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
60 min.
1. Krok
Cukinie i bakłażana kroję na 0,5 cm plastry i smażę na suchej patelni do złotego koloru.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/OvIJPNGrV7gBJGT1vbvn/2899541b923720d63282bde1bea60b.jpeg)
2. Krok
W międzyczasie w misce mieszam oliwę z octem, dodaję tam 5-6 ząbków czosnku, papryczkę chili, natkę pietruszki - wszystko drobno siekam i dodaję trochę soli.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/OvIJPNGrV7gBJGT1vbvn/049da77f254df2963f0aa6a8ecadf6.jpeg)
3. Krok
Do tego wywaru następnie wkładam pieczoną warzywa tak, aby były całkowicie zanurzone. Pozostawiam na co najmniej noc. Najlepiej smakuje dobrze schłodzona. 😋
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/OvIJPNGrV7gBJGT1vbvn/128cce0a998968ba15d1f916a61e1a.jpeg)