Źródło: rostislavsedlacek from Canva
Likier z bzu
Domowy likier z bzu, który smakuje wspaniale.
Składniki
- 25 szt Bazowy kwiaty
- 1 szt Cytrynowka
- 1.2 l woda
- 1 kg cukier
- 0.7 l wódka
Najnowsze ulotki
Procedura
Najpierw przygotowujemy kwiaty bazowe. Usuwamy łodygi i sprawdzamy, czy nie ma w nich żadnych owadów. Kwiaty wkładamy do większej szklanej naczynia.
Limonkę myjemy i kroimy na cienkie krążki, które równo rozkładamy między kwiaty bzu.
Wodę zagotowujemy w garnku, dodajemy cukier i ciągle mieszając, pozwalamy mu się rozpuścić. W ten sposób powstaje syrop cukrowy, który pozostawiamy do ostygnięcia do temperatury pokojowej.
Zimny syrop cukrowy polewamy kwiatami bzu z limetką i zamykamy pojemnik, na przykład folią lub pokrywką.
Naczynie przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu, idealnie w piwnicy, przez 2 dni. W ciągu tych 2 dni mieszankę przemieszamy od czasu do czasu.
Po 2 dni przecedzamy mieszaninę przez drobne sitko lub gazy do innego naczynia. Możemy również przepuścić ją przez filtr do kawy, aby uzyskać idealną czystość napoju.
Do przefiltrowanego napoju dodajemy wódkę, mieszamy i nalewamy do sterylizowanych butelek.
Butelki zamykamy i przechowujemy w chłodnym, ciemnym miejscu. Likier jest gotowy od razu, ale jego smak poprawi się, jeśli pozwolimy mu postać kilka tygodni.