REKLAMA

Źródło: rostislavsedlacek from Canva

Likier z bzu

Domowy likier z bzu, który smakuje wspaniale.

REKLAMA

Składniki

porcje
1
  • 25 szt Bazowy kwiaty Dodano do
  • 1 szt Cytrynowka Dodano do
  • 1.2 l woda Dodano do
  • 1 kg cukier Dodano do
  • 0.7 l wódka Dodano do
REKLAMA

Procedura

600 min.
1. Krok

Najpierw przygotowujemy kwiaty bazowe. Usuwamy łodygi i sprawdzamy, czy nie ma w nich żadnych owadów. Kwiaty wkładamy do większej szklanej naczynia.

2. Krok

Limonkę myjemy i kroimy na cienkie krążki, które równo rozkładamy między kwiaty bzu.

3. Krok

Wodę zagotowujemy w garnku, dodajemy cukier i ciągle mieszając, pozwalamy mu się rozpuścić. W ten sposób powstaje syrop cukrowy, który pozostawiamy do ostygnięcia do temperatury pokojowej.

4. Krok

Zimny syrop cukrowy polewamy kwiatami bzu z limetką i zamykamy pojemnik, na przykład folią lub pokrywką.

5. Krok

Naczynie przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu, idealnie w piwnicy, przez 2 dni. W ciągu tych 2 dni mieszankę przemieszamy od czasu do czasu.

6. Krok

Po 2 dni przecedzamy mieszaninę przez drobne sitko lub gazy do innego naczynia. Możemy również przepuścić ją przez filtr do kawy, aby uzyskać idealną czystość napoju.

7. Krok

Do przefiltrowanego napoju dodajemy wódkę, mieszamy i nalewamy do sterylizowanych butelek.

8. Krok

Butelki zamykamy i przechowujemy w chłodnym, ciemnym miejscu. Likier jest gotowy od razu, ale jego smak poprawi się, jeśli pozwolimy mu postać kilka tygodni.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2153 przepisy

Ciastka

346 przepisy

Dania mięsne

1104 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Deser

1518 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Śniadanie

463 przepisy

Kolacja

2008 przepisy

Ciasta

378 przepisy

Ciasta i desery

1368 przepisy