Źródło: rimmabondarenko from Canva
Likier karmelowy
Przepis na pyszny likier karmelowy, którym można delektować się z przyjaciółmi.
Składniki
- 1 litry wódka
- 350 gramy Cukier biały
- 1 kawałek strąk wanilii
- 150 ml Bita śmietana
- 1⁄2 łyżeczka Sole
Najnowsze ulotki
Procedura
Zacznij od umieszczenia cukru w rondelku i powolnego rozpuszczania go na małym ogniu.
Gdy cukier całkowicie się rozpuści i nabierze pięknego złotobrązowego koloru, dodaj bitą śmietanę. Delikatnie wymieszać.
Przeciąć laskę wanilii wzdłuż i rozsypać nasiona. Razem z laską dodaj je do karmelu. Następnie dodaj sól.
Następnie, gdy mieszanina jest całkowicie wymieszana i gładka, wlać wódkę. Wszystko dobrze wymieszać i zdjąć z ognia.
Pozostawić do całkowitego ostygnięcia, a następnie przelać do butelki. Zamknąć i przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu przez dwa tygodnie, aby likier mógł dojrzeć. Ważne jest, aby poczekać, aż karmel całkowicie się rozpuści, a likier nabierze ostatecznego smaku.