REKLAMA

Źródło: Volodymyr Melnyk from Canva

Likier imbirowy

Zwykle robię ten likier imbirowy podczas świąt Bożego Narodzenia.

REKLAMA

Składniki

porcje
1
  • 200 g świeży imbir Dodano do
  • 1 litr Wódka Dodano do
  • 250 g cukier Dodano do
  • 1 Łyżka Ekstrakt waniliowy Dodano do
  • Sok z cytryny Dodano do
REKLAMA

Procedura

15 min.
1. Krok

Zacznij od dokładnego umycia świeżego imbiru i pokrojenia go w cienkie plasterki. Nie martw się, nie musisz obierać imbiru, skórka nada likierowi dodatkowego smaku.

2. Krok

Umieść imbir w dużym szklanym słoiku, dodaj cukier, ekstrakt waniliowy i wyciśnięty sok z cytryny. Dobrze wymieszać.

3. Krok

Wlej wódkę do pojemnika. Upewnij się, że imbir jest całkowicie zanurzony.

4. Krok

Zamknąć słoik i umieścić w ciemnym i chłodnym miejscu na miesiąc. Regularnie mieszaj, aby upewnić się, że cukier całkowicie się rozpuścił.

5. Krok

Po miesiącu przecedzić likier imbirowy do czystej butelki. Jest gotowy do picia, ale jego smak poprawi się z czasem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Bez pieczenia

185 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy