REKLAMA
Źródło: Volodymyr Melnyk from Canva
Likier imbirowy
Zwykle robię ten likier imbirowy podczas świąt Bożego Narodzenia.
REKLAMA
Składniki
porcje
1
- 200 g świeży imbir
- 1 litr Wódka
- 250 g cukier
- 1 Łyżka Ekstrakt waniliowy
- Sok z cytryny
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
15 min.
1. Krok
Zacznij od dokładnego umycia świeżego imbiru i pokrojenia go w cienkie plasterki. Nie martw się, nie musisz obierać imbiru, skórka nada likierowi dodatkowego smaku.
2. Krok
Umieść imbir w dużym szklanym słoiku, dodaj cukier, ekstrakt waniliowy i wyciśnięty sok z cytryny. Dobrze wymieszać.
3. Krok
Wlej wódkę do pojemnika. Upewnij się, że imbir jest całkowicie zanurzony.
4. Krok
Zamknąć słoik i umieścić w ciemnym i chłodnym miejscu na miesiąc. Regularnie mieszaj, aby upewnić się, że cukier całkowicie się rozpuścił.
5. Krok
Po miesiącu przecedzić likier imbirowy do czystej butelki. Jest gotowy do picia, ale jego smak poprawi się z czasem.