Lekkie puszyste muffinki
Lekkie i puszyste muffinki to idealne danie na śniadanie lub jako przekąska. Ich delikatna struktura sprawia, że rozpuszczają się w ustach. Przygotuj je szybko i bezproblemowo za pomocą tego prostego przepisu.
Składniki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1⁄2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1⁄2 łyżeczki soli
- 2 jajka
- 1 szkło jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- Opcjonalnie: dodatki smakowe, takie jak owoce bakalie czekolada itp.
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Przygotuj blachę na muffinki, wyłożając ją papilotkami.
W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Odstaw na bok.
W innej misce ubij jajka i cukier na puszystą masę.
Dodaj olej roślinny, jogurt naturalny i ekstrakt waniliowy do miski z jajkami i cukrem. Dokładnie wymieszaj.
Stopniowo dodawaj suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól) do mokrych składników. Mieszaj delikatnie, aby połączyć składniki, ale nie mieszać zbyt długo, aby uniknąć nadmiernego rozwinięcia glutenu i zapewnienia puszystości muffinek.
Jeśli chcesz dodać dodatki smakowe, takie jak owoce, bakalie czy czekoladę, teraz jest odpowiedni moment. Delikatnie wymieszaj je z ciastem.
Przelej ciasto do papilotek na blasze do muffinek, napełniając je do około 2/3 wysokości.
Piecz muffinki w rozgrzanym piekarniku przez około 18-20 minut, lub do momentu, gdy będą złociste i sprężyste. Możesz sprawdzić gotowość, wkładając wykałaczkę do środka muffinka - jeśli wykałaczka wychodzi sucha, muffinki są gotowe.
Wyjmij muffinki z piekarnika i odstaw je na kratkę, aby ostygły.
Gdy muffinki ostygną, możesz je podać i cieszyć się lekkimi i puszystymi smakołykami.