Źródło: FB - Varenie je radosť.
Leczo z kiełbasą
Domowy przepis na fantastyczne świeże leczo z jajkiem i kiełbasą
Składniki
- 4 szt pieprz zielony
- 5 szt pomidor
- 2 szt The Onion
- 2 kiełbasy
- 2 łyżka stołowa Wieprzowiny tłuszczu
- 8 szt jajko
- Sól
- pieprz czarny mielony
Najnowsze ulotki
Procedura
Papryki myjemy, czyścimy i kroimy na mniejsze kawałki.
Pomidory kroimy na krzyż i gotujemy w wrzącej wodzie, dla łatwiejszego obierania.
Następnie wyjmujemy pomidory, obieramy je i kroimy na mniejsze kawałki. Kiełbasę także kroimy na kawałki.
Obieramy cebulę, kroimy ją drobno. Podsmażamy ją na maśle do momentu, kiedy stanie się szklista, dodajemy pokrojone papryki i smażymy je około 10 minut.
Do papryki dodajemy kiełbasę, którą chwilę smażymy, będzie też smaczniejsza. Wszystko robimy ciągle mieszając.
Kiedy kiełbasa jest delikatnie opieczona, dodajemy także przygotowane pokrojone pomidory bez skórki. Pomidory nie muszą być obrane, ale leczo jest lepsze bez skórki.
Dusimy jeszcze przez około 10 minut, woda z pomidorów odparuje. Potem dodajemy jajka, które pozostawiamy, aby się zetknęły, ciągle mieszając.
Domowy świeży leczo doprawiamy jeszcze solą i mielonym czarnym pieprzem. Podajemy je jeszcze ciepłe z świeżym chlebem, pieczywem, możemy dodać świeże zioła.
Smacznego.