Źródło: New Africa via Adobe Stock
Klasyczny rosół w zimie
Przygotowywałam ten przepis niezliczoną ilość razy, szczególnie w mroźne zimowe dni, kiedy chcemy poczuć się ciepło i przytulnie. Powolne gotowanie kurczaka w celu uzyskania pysznego i zdrowego bulionu jest zawsze przyjemnością. Świeża natka pietruszki i chrupiąca marchewka dopełniają smaku i sprawiają, że ta zupa to prawdziwy klasyk.
Składniki
- 1 całość Zupa z kurczaka
- 3 oczyszczony padlinożerca
- 1 Korzeń selera
- 2 cebula
- 2 ząbek czosnku
- 1 Konfederacja Pietruszka
- 2 Liście Laurel
- sól i pieprz do smaku
Najnowsze ulotki
Procedura
Aby przygotować przepis na rosół z kurczaka, dokładnie opłucz kurczaka pod zimną wodą. Zalecam również oczyszczenie wnętrza kurczaka i usunięcie wszelkich luźnych części.
Umieść oczyszczonego kurczaka na dużej patelni i dodaj tyle wody, aby całkowicie go przykryła.
Doprowadzić kurczaka do wrzenia i gotować na średnim ogniu przez około 1,5 godziny, od czasu do czasu mieszając. Dobrym pomysłem jest zbieranie piany, która tworzy się od czasu do czasu, aby uzyskać klarowny bulion.
Podczas gdy kurczak się gotuje, obierz marchewki i seler i pokrój na kawałki wielkości kęsa, grubo posiekaj cebulę i czosnek.
Wyjmij ugotowanego kurczaka z patelni i pozostaw do lekkiego ostygnięcia. W międzyczasie dodać na patelnię pokrojone warzywa, natkę pietruszki i liście laurowe.
Obrać kurczaka z kości, pokroić mięso na małe kawałki i włożyć z powrotem na patelnię. Pozostawić na wolnym ogniu przez kolejną godzinę. Dobrze jest od czasu do czasu zamieszać zupę i doprawić solą i pieprzem do smaku.
Po ugotowaniu zalecam pozostawienie klasycznego rosołu do lekkiego ostygnięcia przed podaniem, ponieważ może być bardzo gorący.