Źródło: Pixabay
Jak zrobić doskonałe kanapki z gotowaną piersią kurczaka?
Te aromatyczne i wilgotne kanapki z gotowanym kurczakiem to idealna propozycja na piknik lub lunch. Gotowany w lekkim bulionie kurczak jest delikatny i soczysty, a następnie mieszany z orzeźwiającą mieszanką majonezu, ziół i podawany na świeżym, chrupiącym chlebie. Ta kanapka to prostota w najlepszym wydaniu, udowadniająca, że kilka wysokiej jakości składników może razem stworzyć coś naprawdę pysznego.
Składniki
- 2 Piersi z kurczaka bez kości i skóry
- 1 średnia cebula, pokrojona w ćwiartki
- 2 ząbki Czosnek, przepołowiony
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka sól
- 1 łyżeczka pieprz czarny mielony
- 4 Chrupiące bułki
- 1⁄4 filiżanka majonez
- 1 łyżka stołowa Posiekana świeża pietruszka
- 1 łyżka stołowa Posiekany świeży szczypiorek
Najnowsze ulotki
Procedura
Umieść piersi z kurczaka w dużym garnku i dodaj tyle wody, aby je przykryła. Dodaj cebulę, czosnek, liść laurowy, sól i pieprz.
Doprowadź garnek do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień do niskiego i gotuj na wolnym ogniu przez 15-20 minut lub do momentu, aż kurczak będzie miękki i ugotowany.
Wyjmij kurczaka z garnka i zachowaj trochę bulionu. Pozwól kurczakowi ostygnąć przez kilka minut.
Podczas gdy kurczak stygnie, przygotuj dressing, mieszając majonez, natkę pietruszki i szczypiorek.
Rozdrobnij schłodzonego kurczaka za pomocą dwóch widelców i umieść go w dużej misce. Polać kurczaka dressingiem i wymieszać, aż będzie dobrze pokryty.
Przekroić bułki na pół. Podzielić mieszankę kurczaka równomiernie między bułki i skropić kurczaka odrobiną zarezerwowanego bulionu, aby uzyskać dodatkową soczystość.
Podawaj kanapki od razu lub zawiń je, aby przygotować pyszny posiłek w podróży.