REKLAMA

Źródło: Paul_Brighton from Getty Images

Jajka po szkocku

Tradycyjny brytyjski przepis, który jest popularnym daniem na całym świecie. Przygotowywane z gotowanych jajek opanierowanych w mięsie.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 6 szt jajko Dodano do
  • 500 g mięso mielone Dodano do
  • 1 szt The Onion Dodano do
  • 2 goździki czosnek Dodano do
  • 200 g bułka tarta Dodano do
  • 2 łyżeczki Sól Dodano do
  • 1 łyżeczka Czarny pieprz Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Ugotujemy cztery jajka w wrzącej wodzie przez 9 minut, aby były na twardo. Następnie spłuczemy je zimną wodą i ostrożnie obierzemy.

2. Krok

Cebulę i czosnek drobno kroimy i dodajemy do mielonego mięsa. Dodajemy przyprawy i sól według smaku.

3. Krok

W rękach formujemy placki z mięsa, na które kładziemy ugotowane jajko. Następnie zawijamy mięso wokół jajka, aby było całkowicie pokryte.

4. Krok

Następnie każde jajko obtaczamy w ubitych 2 jajkach i w bułce tartej.

5. Krok

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy szkockie jajka ze wszystkich stron na złoto.

6. Krok

Gotowe jajka po szkocku podajemy ciepłe z ulubionym dodatkiem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy