Źródło: Paul_Brighton from Getty Images
Jajka po szkocku
Tradycyjny brytyjski przepis, który jest popularnym daniem na całym świecie. Przygotowywane z gotowanych jajek opanierowanych w mięsie.
Składniki
- 6 szt jajko
- 500 g mięso mielone
- 1 szt The Onion
- 2 goździki czosnek
- 200 g bułka tarta
- 2 łyżeczki Sól
- 1 łyżeczka Czarny pieprz
Najnowsze ulotki
Procedura
Ugotujemy cztery jajka w wrzącej wodzie przez 9 minut, aby były na twardo. Następnie spłuczemy je zimną wodą i ostrożnie obierzemy.
Cebulę i czosnek drobno kroimy i dodajemy do mielonego mięsa. Dodajemy przyprawy i sól według smaku.
W rękach formujemy placki z mięsa, na które kładziemy ugotowane jajko. Następnie zawijamy mięso wokół jajka, aby było całkowicie pokryte.
Następnie każde jajko obtaczamy w ubitych 2 jajkach i w bułce tartej.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy szkockie jajka ze wszystkich stron na złoto.
Gotowe jajka po szkocku podajemy ciepłe z ulubionym dodatkiem.