REKLAMA

Źródło: joannawnuk from Getty Images

Groch z kapusta

Jest to jedna z moich ulubionych zimowych potraw. Tradycyjny polski groch z kapustą, który zawsze kojarzy mi się z ciepłem domowego ogniska.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 szkło suchego grochu Dodano do
  • 1 ks mała biała kapusta Dodano do
  • 1 ks duża marchewka Dodano do
  • 1 ks duża cebula Dodano do
  • 2 zęby czosnku Dodano do
  • 3 ks liście laurowe Dodano do
  • 5 ziarna ziela angielskiego Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
  • 2 łyżki oleju roślinnego Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Groch przebierz, opłucz, zalej wodą i odstaw na noc.

2. Krok

Następnego dnia odcedź groch i zalej świeżą wodą. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj na małym ogniu, aż groch będzie miękki. W międzyczasie możesz przygotować pozostałe składniki.

3. Krok

Kapustę poszatkuj a marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

4. Krok

Na patelni rozgrzej olej, dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Smaż, aż cebula się zeszkli.

5. Krok

Dodaj kapustę i marchew do cebuli, wymieszaj. Dusimy ok. 10 minut.

6. Krok

Do miękkiego grochu dodajemy warzywa z patelni. Mieszamy składniki i gotujemy przez kolejne 10 minut. Na tym etapie warto dostosować smak poprzez dodanie soli i pieprzu.

7. Krok

Po ugotowaniu, na koniec dodajemy olej, który nada potrawie dodatkowej szlachetnej gładkości.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1105 przepisy

Kolacja

2009 przepisy

Ciastka

347 przepisy

Ciasta

378 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Bez pieczenia

182 przepisy

Śniadanie

465 przepisy

Obiad

2153 przepisy