REKLAMA

Źródło: joannawnuk from Getty Images

Groch z kapusta

Jest to jedna z moich ulubionych zimowych potraw. Tradycyjny polski groch z kapustą, który zawsze kojarzy mi się z ciepłem domowego ogniska.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 1 szkło suchego grochu Dodano do
  • 1 ks mała biała kapusta Dodano do
  • 1 ks duża marchewka Dodano do
  • 1 ks duża cebula Dodano do
  • 2 zęby czosnku Dodano do
  • 3 ks liście laurowe Dodano do
  • 5 ziarna ziela angielskiego Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
  • 2 łyżki oleju roślinnego Dodano do
REKLAMA

Procedura

120 min.
1. Krok

Groch przebierz, opłucz, zalej wodą i odstaw na noc.

2. Krok

Następnego dnia odcedź groch i zalej świeżą wodą. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj na małym ogniu, aż groch będzie miękki. W międzyczasie możesz przygotować pozostałe składniki.

3. Krok

Kapustę poszatkuj a marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

4. Krok

Na patelni rozgrzej olej, dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Smaż, aż cebula się zeszkli.

5. Krok

Dodaj kapustę i marchew do cebuli, wymieszaj. Dusimy ok. 10 minut.

6. Krok

Do miękkiego grochu dodajemy warzywa z patelni. Mieszamy składniki i gotujemy przez kolejne 10 minut. Na tym etapie warto dostosować smak poprzez dodanie soli i pieprzu.

7. Krok

Po ugotowaniu, na koniec dodajemy olej, który nada potrawie dodatkowej szlachetnej gładkości.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Dania mięsne

1117 przepisy

Zupy i buliony

346 przepisy

Obiad

2161 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Śniadanie

473 przepisy

Kolacja

2022 przepisy

Deser

1522 przepisy

Ciastka

350 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

239 przepisy