Źródło: joannawnuk from Getty Images
Groch z kapusta
Jest to jedna z moich ulubionych zimowych potraw. Tradycyjny polski groch z kapustą, który zawsze kojarzy mi się z ciepłem domowego ogniska.
Składniki
- 1 szkło suchego grochu
- 1 ks mała biała kapusta
- 1 ks duża marchewka
- 1 ks duża cebula
- 2 zęby czosnku
- 3 ks liście laurowe
- 5 ziarna ziela angielskiego
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju roślinnego
Najnowsze ulotki
Procedura
Groch przebierz, opłucz, zalej wodą i odstaw na noc.
Następnego dnia odcedź groch i zalej świeżą wodą. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj na małym ogniu, aż groch będzie miękki. W międzyczasie możesz przygotować pozostałe składniki.
Kapustę poszatkuj a marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Na patelni rozgrzej olej, dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Smaż, aż cebula się zeszkli.
Dodaj kapustę i marchew do cebuli, wymieszaj. Dusimy ok. 10 minut.
Do miękkiego grochu dodajemy warzywa z patelni. Mieszamy składniki i gotujemy przez kolejne 10 minut. Na tym etapie warto dostosować smak poprzez dodanie soli i pieprzu.
Po ugotowaniu, na koniec dodajemy olej, który nada potrawie dodatkowej szlachetnej gładkości.