Źródło: Pixabay
Grillowane steki z szynki z sosem ananasowym Kolacja
Rozkoszuj się tropikalnym akcentem w klasycznym daniu z tymi stekami z szynki i ananasem. Podawane ze słodkim i pikantnym sosem na bazie ananasa, idealnie nadają się na szybki rodzinny obiad lub niezobowiązujące spotkanie. Smaki wspaniale się łączą, tworząc danie, które jest zarówno pocieszające, jak i ekscytujące.
Składniki
- 4 Steki z szynki o grubości około pół cala każdy
- 1 Plasterki ananasa z puszki, odsączone i z zachowanym sokiem
- 1 filiżanka cukier brązowy
- 1 łyżka musztarda Dijon
- 2 łyżka stołowa ocet jabłkowy
- 1 łyżka Skrobia kukurydziana zmieszana z dwiema łyżkami wody
- Sól i czarny pieprz do smaku
- 2 łyżka stołowa olej roślinny
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozgrzej grill na średnim ogniu i naoliw ruszty, aby zapobiec przywieraniu.
W małym rondelku wymieszać brązowy cukier, musztardę Dijon, ocet jabłkowy i sok ananasowy. Wymieszać i doprowadzić mieszaninę do wrzenia.
Zmniejszyć ogień i dodać mieszaninę skrobi kukurydzianej i wody, aby zagęścić sos. Mieszać bez przerwy, aż do uzyskania konsystencji syropu.
Dopraw steki z szynki solą i czarnym pieprzem.
Grilluj steki z szynki przez około 4-5 minut z każdej strony lub do momentu, aż będą dokładnie podgrzane.
Podczas gdy steki są na grillu, dodaj również plastry ananasa. Grilluj je, aż będą rozgrzane i będą miały ładne ślady grillowania, około 2-3 minut na stronę.
Ułóż steki z szynki na talerzu i przykryj je grillowanymi ananasami, a następnie skrop sosem z patelni.
Podawać na gorąco i smacznego!