Źródło: FB: Palce lizać - najlepsze przepisy Babci, Mamy, Teściowej, które warto znać
Fasolka po bretońsku przepis babci
Mój ulubiony przepis na fasolkę po bretońsku pochodzi od mojej babci.
Składniki
- 500 g białej fasoli
- 500 g boczku
- 300 g kiełbasy
- 2 St cebule
- 4 zęby czosnku
- 2 ks marchewki
- 1 puszka pomidorów
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 łyżki oleju
Najnowsze ulotki
Procedura
Zacznij od moczenia fasoli przez noc, aby stała się miękka i łatwiejsza do przygotowania.
Następnego dnia umyj fasolę, wsyp do garnka, zalej wodą i gotuj ok. 1 godziny, do momentu aż fasola będzie miękka.
Podczas gdy fasola się gotuje, pokrój boczek w kostkę i podsmaż go na dużej patelni na 2 łyżkach oleju. Gdy boczek będzie już chrupiący, dodaj pokrojone w kostkę kiełbasy.
W międzyczasie, pokrój cebulę i czosnek na drobno, a marchewkę na cienkie plasterki. Dodaj wszystko do boczku i kiełbasy. Smaż razem przez około 5 minut, aż warzywa się zeszkliją.
Następnie dołóż pokrojone pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, dopraw solą, pieprzem, tymiankiem i majerankiem. Całość duś na wolnym ogniu przez około 10 minut.
Odsącz gotowaną fasolę i dodaj do patelni. Wszystko razem duś jeszcze około 20 minut, co jakiś czas mieszając.
Pamiętaj aby nie przesadzić z ilością soli, gdyż boczek i kiełbasa są już słone.
Podawaj fasolkę po bretońsku gorącą, jej smak jest wtedy najintensywniejszy.
Delektuj się smakiem tego staropolskiego dania o bogatej historii, które na pewno przypomni ci o niedzielnych obiadach u babci!