REKLAMA
Źródło: alpaksoy from Getty Images
Dżem z bzu
Ugotuj domowy dżem z bzu, który smakuje fantastycznie.
REKLAMA
Składniki
porcje
10
- 30 szt Kwiaty bzu
- 1 kg cukier
- 2 l woda
- 2 szt cytryna
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
90 min.
1. Krok
W pierwszej fazie odcinaj kwiaty bazylii od łodyg i dokładnie je oczyść.
2. Krok
Przygotuj dużą miskę, do której dodasz kwiaty bzu, cukier, wodę i pokrojone na plasterki cytryny.
3. Krok
Zostaw mieszaninę pod przykryciem na co najmniej 24 godziny.
4. Krok
Następnego dnia przecedź mieszaninę przez gęste sitko lub gazy. Bazie kwiaty i cytryny wyrzuć.
5. Krok
Powtórnie wrzuć mieszankę do garnka i gotuj, aż uzyska odpowiednią konsystencję dżemu. Regularnie mieszaj podczas gotowania.
6. Krok
Gotowy dżem, jeszcze gorący, przełóż do sterylizowanych słoików. Zakręć słoiki i pozwól im ostygnąć.
7. Krok
Przechowywać w ciemnym miejscu