REKLAMA

Źródło: alpaksoy from Getty Images

Dżem z bzu

Ugotuj domowy dżem z bzu, który smakuje fantastycznie.

REKLAMA

Składniki

porcje
10
  • 30 szt Kwiaty bzu Dodano do
  • 1 kg cukier Dodano do
  • 2 l woda Dodano do
  • 2 szt cytryna Dodano do
REKLAMA

Procedura

90 min.
1. Krok

W pierwszej fazie odcinaj kwiaty bazylii od łodyg i dokładnie je oczyść.

2. Krok

Przygotuj dużą miskę, do której dodasz kwiaty bzu, cukier, wodę i pokrojone na plasterki cytryny.

3. Krok

Zostaw mieszaninę pod przykryciem na co najmniej 24 godziny.

4. Krok

Następnego dnia przecedź mieszaninę przez gęste sitko lub gazy. Bazie kwiaty i cytryny wyrzuć.

5. Krok

Powtórnie wrzuć mieszankę do garnka i gotuj, aż uzyska odpowiednią konsystencję dżemu. Regularnie mieszaj podczas gotowania.

6. Krok

Gotowy dżem, jeszcze gorący, przełóż do sterylizowanych słoików. Zakręć słoiki i pozwól im ostygnąć.

7. Krok

Przechowywać w ciemnym miejscu

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy