REKLAMA

Źródło: drKokos via istockPhotos

Duszeńko z dzika

Wyśmienity przepis, idealny na przyjęcie albo niedzielny obiad z rodziną. Duszeńko z dzika to potrawa delikatnie duszona w piekarniku, aż do uzyskania miękkości i soczystości.

REKLAMA

Składniki

porcje
6

Grzbiet dzika

  • 112 kg Grzbiet dzika Dodano do
  • 2 Łyżka oliwa z oliwek Dodano do
  • 2 łyżeczka sól Dodano do
  • 1 łyżeczka pieprz Dodano do

Sos

  • 2 Łyżka masło Dodano do
  • 1 Kawałek Ząbek czosnku Dodano do
  • 1 Kawałek cebula Dodano do
  • 500 ml czerwone wino Dodano do
  • 500 ml Dziczyzna Dodano do
  • 1 łyżeczka Rosemary Dodano do
  • 1 łyżeczka Tymianek Dodano do
REKLAMA

Procedura

180 min.
1. Krok

Aby przygotować grzbiet dzika, rozgrzej piekarnik do 160°C. Wetrzyj grzbiet dzika oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Smaż go na dużej płomieniach w patelni, aż będzie brązowy z każdej strony. Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego.

2. Krok

W tej samej patelni roztop masło. Dodaj czosnek i cebulę, dusząc je, aż będą miękkie. Dodaj czerwone wino i gotuj na wysokim ogniu przez 5 minut, aby zredukować alkohol. Dodaj wywar z dziczyzny, rozmaryn i tymianek i gotuj sos przez 10 minut.

3. Krok

Wlej sos na dzika. Przykryj naczynie do zapiekania i wstaw je do piekarnika na 2 godziny, aż mięso będzie miękkie. Pozwól mięsu odpocząć przez 10 minut przed podaniem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2027 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy