REKLAMA

Źródło: drKokos via istockPhotos

Duszeńko z dzika

Wyśmienity przepis, idealny na przyjęcie albo niedzielny obiad z rodziną. Duszeńko z dzika to potrawa delikatnie duszona w piekarniku, aż do uzyskania miękkości i soczystości.

REKLAMA

Składniki

porcje
6

Grzbiet dzika

  • 112 kg Grzbiet dzika Dodano do
  • 2 Łyżka oliwa z oliwek Dodano do
  • 2 łyżeczka sól Dodano do
  • 1 łyżeczka pieprz Dodano do

Sos

  • 2 Łyżka masło Dodano do
  • 1 Kawałek Ząbek czosnku Dodano do
  • 1 Kawałek cebula Dodano do
  • 500 ml czerwone wino Dodano do
  • 500 ml Dziczyzna Dodano do
  • 1 łyżeczka Rosemary Dodano do
  • 1 łyżeczka Tymianek Dodano do
REKLAMA

Procedura

180 min.
1. Krok

Aby przygotować grzbiet dzika, rozgrzej piekarnik do 160°C. Wetrzyj grzbiet dzika oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Smaż go na dużej płomieniach w patelni, aż będzie brązowy z każdej strony. Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego.

2. Krok

W tej samej patelni roztop masło. Dodaj czosnek i cebulę, dusząc je, aż będą miękkie. Dodaj czerwone wino i gotuj na wysokim ogniu przez 5 minut, aby zredukować alkohol. Dodaj wywar z dziczyzny, rozmaryn i tymianek i gotuj sos przez 10 minut.

3. Krok

Wlej sos na dzika. Przykryj naczynie do zapiekania i wstaw je do piekarnika na 2 godziny, aż mięso będzie miękkie. Pozwól mięsu odpocząć przez 10 minut przed podaniem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy