Źródło: drKokos via istockPhotos
Duszeńko z dzika
Wyśmienity przepis, idealny na przyjęcie albo niedzielny obiad z rodziną. Duszeńko z dzika to potrawa delikatnie duszona w piekarniku, aż do uzyskania miękkości i soczystości.
Składniki
Grzbiet dzika
- 11⁄2 kg Grzbiet dzika
- 2 Łyżka oliwa z oliwek
- 2 łyżeczka sól
- 1 łyżeczka pieprz
Sos
- 2 Łyżka masło
- 1 Kawałek Ząbek czosnku
- 1 Kawałek cebula
- 500 ml czerwone wino
- 500 ml Dziczyzna
- 1 łyżeczka Rosemary
- 1 łyżeczka Tymianek
Najnowsze ulotki
Procedura
Aby przygotować grzbiet dzika, rozgrzej piekarnik do 160°C. Wetrzyj grzbiet dzika oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Smaż go na dużej płomieniach w patelni, aż będzie brązowy z każdej strony. Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego.
W tej samej patelni roztop masło. Dodaj czosnek i cebulę, dusząc je, aż będą miękkie. Dodaj czerwone wino i gotuj na wysokim ogniu przez 5 minut, aby zredukować alkohol. Dodaj wywar z dziczyzny, rozmaryn i tymianek i gotuj sos przez 10 minut.
Wlej sos na dzika. Przykryj naczynie do zapiekania i wstaw je do piekarnika na 2 godziny, aż mięso będzie miękkie. Pozwól mięsu odpocząć przez 10 minut przed podaniem.