Domowe gnocchi ze szpinakiem
Szybki i smaczny obiad lub kolacja
Składniki
Knedle
- 220 g gotowane ziemniaki
- 1 żółtko
- 50 g mąka półgruboziarnista
Sos
- 150 g kurczak
- 1⁄2 kawałek The Onion
- 2 garści Liści szpinaku
- 70 dl krem do gotowania
- oliwa z oliwek
- pieprz czarny mielony
- ziemia Rasc
Najnowsze ulotki
Procedura
Ugotuj ziemniaki w skórce do miękkości i pozostaw do ostygnięcia.
Oczyść zimne ziemniaki i powkłuj je widelcem.
Dodajemy żółtko, mieszamy.
Zaczynamy dodawać mąkę, rękoma tworzymy nieprzyklejające się ciasto.
Podziel często na 3 części i z każdej części utwórz wałek.
Pocięte rolki na małe kawałki, przejściem po nich widelcem.
Gnocchi wrzucamy do wrzącej wody, gotujemy przez 1 minutę po wypłynięciu, a następnie zdejmujemy z ognia.
Odsącz i opłucz.
Na oleju podsmażamy cebulę do przejrzystości.
Dodajemy pokrojone mięso i przyprawy.
Mieszamy, podlewamy wodą i dusimy.
Dodajemy 1 garść szpinaku i dusimy do miękkości.
Druga garść szpinaku dodajemy do blendera, dodajemy śmietanę i miksujemy.
Dodajemy do mięsa, gotujemy i odstawiamy.
Polijemy gnocchi i podajemy.
Zamiast gnocchi można wybrać inne makarony lub ryż.
Smacznego!