Źródło: babsi_w by Adobe Stock
Domowe austriackie kluski z makiem
Przepis na kluski z makiem to popularne tradycyjne danie kuchni austriackiej, które często przygotowuję w domu. Połączenie klusek ze słodkich ziemniaków, chrupiącego maku i pikantnego cynamonu tworzy doznania smakowe, którym nie można się oprzeć.
Składniki
- 500 g ziemniaki
- 250 g Mąka
- 1 jajko
- sól
- 150 g Mak (mielony)
- 100 g cukier
- 100 g masło
- 1 Tablespoon Cynamon
Najnowsze ulotki
Procedura
Aby przygotować austriackie kluski z makiem, najpierw umyj ziemniaki, a następnie ugotuj je do miękkości. Obierz je na gorąco i przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Ważne jest, aby przeciskać ziemniaki, gdy są jeszcze ciepłe, aby można je było później dobrze połączyć z resztą składników.
Teraz dodaj mąkę, jajko i szczyptę soli i zagnieć wszystko na średnio sztywne ciasto. Ciasto nie może być zbyt lepkie, w przeciwnym razie makaron może się później rozpaść podczas gotowania.
Uformuj ciasto w wałki i pokrój na kawałki o długości około 2 cm. Upewniam się, że wszystkie kawałki makaronu są mniej więcej tej samej wielkości, aby ugotowały się równomiernie.
Wrzuć makaron do wrzącej, osolonej wody i gotuj przez około 10 minut, aż wypłynie na powierzchnię.
Podczas gdy makaron się gotuje, rozpuść mak i cukier na patelni z masłem i mieszaj, aż lekko się skarmelizują. Ten krok nadaje makaronowi makowemu charakterystyczny słodki smak.
Odcedź ugotowany makaron i pozostaw na chwilę do odsączenia, a następnie wrzuć go do mieszanki maku i cukru, aż będzie dobrze pokryty. Należy przy tym uważać, aby delikatny makaron się nie rozpadł.
Przed podaniem posyp austriackie kluski z makiem cynamonem i cukrem pudrem. Posypanie cukrem pudrem nadaje kluskom makowym delikatną, słodką nutę, która dopełnia danie.