REKLAMA

Źródło: Pexels

Devolay

Pyszny pomysł na obiad.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 4 Duże piersi z kurczaka Dodano do
  • 3 łyżki masła Dodano do
  • 2 łyżki natki pietruszki Dodano do
  • 2 łyżki soku z cytryny Dodano do
  • 1 ząbek czosnku Dodano do
  • 1 jajko Dodano do
  • 100 g mąki Dodano do
  • 100 g bułki tartej Dodano do
  • Olej do smażenia Dodano do
  • sól i pieprz Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Każdą pierś lekko rozbij.

2. Krok

Masło wymieszaj z posiekaną natką, posól, dodaj kilka kropli soku z cytryny. Dla smaku możesz dodać czosnku (przeciśnij go wcześniej przez praskę).

3. Krok

Na każdym rozbitym kotlecie połóż masło pietruszkowe, a następnie zwiń każdy w roladę i zepnij wykałaczką albo użyj nitki.

4. Krok

Czas na panierowanie – jajko wbij do miski, wymieszaj. Posól i popieprz. Przygotuj mąkę i bułkę tartą w głębokich talerzach. Każdy kotlet obtocz po kolei: w mące, jajku, bułce.

5. Krok

Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju i smaż po kolei kotlety na niedużym ogniu przez ok. 12 – 15 minut. Panierka musi być złota, a kotlet soczysty w środku, ale usmażony. Z idealnego kotleta devolay po przekrojeniu wypływa aromatyczne masełko.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy