Źródło: Pexels
Devolay
Pyszny pomysł na obiad.
Składniki
- 4 Duże piersi z kurczaka
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki natki pietruszki
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 100 g mąki
- 100 g bułki tartej
- Olej do smażenia
- sól i pieprz
Najnowsze ulotki
Procedura
Każdą pierś lekko rozbij.
Masło wymieszaj z posiekaną natką, posól, dodaj kilka kropli soku z cytryny. Dla smaku możesz dodać czosnku (przeciśnij go wcześniej przez praskę).
Na każdym rozbitym kotlecie połóż masło pietruszkowe, a następnie zwiń każdy w roladę i zepnij wykałaczką albo użyj nitki.
Czas na panierowanie – jajko wbij do miski, wymieszaj. Posól i popieprz. Przygotuj mąkę i bułkę tartą w głębokich talerzach. Każdy kotlet obtocz po kolei: w mące, jajku, bułce.
Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju i smaż po kolei kotlety na niedużym ogniu przez ok. 12 – 15 minut. Panierka musi być złota, a kotlet soczysty w środku, ale usmażony. Z idealnego kotleta devolay po przekrojeniu wypływa aromatyczne masełko.