REKLAMA
Czekoladowo-bananowe CUPCAKES
Kochasz czekoladę⁉️ Bo głównym składnikiem w tym przepisie jest właśnie ona!
REKLAMA
Składniki
porcje
12
Składniki
- 2 jajka
- 170 g mąki pszennej
- 20 g Tekst
- 10 g Proszek do pieczenia
- 80 g Brązowy cukier
- 1 banan
- 100 ml Mleka
- 100 ml Olej
- 100 ml Olej
- 100 g Użyłem gorącej czekolady
Krem
- 175 g Gorąca czekolada
- 175 g Śmietana do ubijania 33 procent
- 250 g mascarpone
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
60 min.
1. Krok
Jajka ubijamy z cukrem do piany. Dodajemy roztopioną czekoladę, olej, mleko.
2. Krok
Wszystkie suche składniki (mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao) dodajemy ręcznie i mieszamy z pokrojonym bananem.
3. Krok
Ciasto wkładamy do formy i pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez około 25 minut. Sprawdzamy patyczkiem, jeśli na nim zostanie ciasto, pieczemy dalej, jeśli jest suchy, mamy gotowe.
4. Krok
Pozwól mu wystygnąć.
5. Krok
Czekoladowy krem z ganache:
6. Krok
Podgrzewamy śmietanę kremową i mieszamy w niej czekoladę. Zostawiamy ją do ostygnięcia w lodówce. Po stężeniu ubijamy z mascarpone.
7. Krok
Napełniamy rękaw cukierniczy i nakładamy krem na ostudzone babeczki.
8. Krok
Smacznego 😍