REKLAMA
Czekoladowo-bananowe CUPCAKES

Czekoladowo-bananowe CUPCAKES

Kochasz czekoladę⁉️ Bo głównym składnikiem w tym przepisie jest właśnie ona!

REKLAMA

Składniki

porcje
12

Składniki

  • 2 jajka Dodano do
  • 170 g mąki pszennej Dodano do
  • 20 g Tekst Dodano do
  • 10 g Proszek do pieczenia Dodano do
  • 80 g Brązowy cukier Dodano do
  • 1 banan Dodano do
  • 100 ml Mleka Dodano do
  • 100 ml Olej Dodano do
  • 100 ml Olej Dodano do
  • 100 g Użyłem gorącej czekolady Dodano do

Krem

  • 175 g Gorąca czekolada Dodano do
  • 175 g Śmietana do ubijania 33 procent Dodano do
  • 250 g mascarpone Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

Jajka ubijamy z cukrem do piany. Dodajemy roztopioną czekoladę, olej, mleko.

2. Krok

Wszystkie suche składniki (mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao) dodajemy ręcznie i mieszamy z pokrojonym bananem.

3. Krok

Ciasto wkładamy do formy i pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez około 25 minut. Sprawdzamy patyczkiem, jeśli na nim zostanie ciasto, pieczemy dalej, jeśli jest suchy, mamy gotowe.

4. Krok

Pozwól mu wystygnąć.

5. Krok

Czekoladowy krem z ganache:

6. Krok

Podgrzewamy śmietanę kremową i mieszamy w niej czekoladę. Zostawiamy ją do ostygnięcia w lodówce. Po stężeniu ubijamy z mascarpone.

7. Krok

Napełniamy rękaw cukierniczy i nakładamy krem na ostudzone babeczki.

8. Krok

Smacznego 😍

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy