REKLAMA

Źródło: Pexels

Chili con carne

Rozgrzewające danie prosto z Meksyku!

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 500 g mielonego mięsa wołowego lub wieprzowego Dodano do
  • 1 duża cebula Dodano do
  • 1 puszka kukurydzy Dodano do
  • 2 ząbki czosnku Dodano do
  • posiekane Dodano do
  • 1 papryka Dodano do
  • 1 puszka krojonych pomidorów Dodano do
  • 1 puszka fasolki chili Dodano do
  • 2 łyżki suszonego chili w proszku Dodano do
  • 1 Łyżka czerwonego kminu rzymskiego Dodano do
  • 1 Łyżka kakao Dodano do
  • 1 Łyżka mielonego kminu rzymskiego Dodano do
  • 1 Łyżka cukier kryształ Dodano do
  • 1 Łyżka sól Dodano do
  • 12 łyżki pieprzu Dodano do
  • 12 łyżki ostrej papryki Dodano do
  • 1 Łyżka oliwy z oliwek Dodano do
REKLAMA

Procedura

40 min.
1. Krok

W dużym garnku rozgrzej oliwę na średnim ogniu.

2. Krok

Dodaj cebulę i czosnek i smaż do miękkości.

3. Krok

Dodaj mielone mięso i smaż aż zmieni kolor na brązowy.

4. Krok

Dodaj paprykę, krojone pomidory, kukurydzę, fasolkę chili i przyprawy: chili w proszku, kmin rzymski, kakao, mielony kmin rzymski, cukier, sól, pieprz i ostra papryka.

5. Krok

Doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień. Gotuj przez około 20-30 minut, aż sos zgęstnieje i smaki się połączą.

6. Krok

Podawaj z ryżem lub tortillą i ulubionymi dodatkami, takimi jak śmietana, ser, salsy lub guacamole.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy