REKLAMA
Źródło: Pexels
Carpaccio
Doskonała przystawka lub przekąska.
REKLAMA
Składniki
porcje
2
- 200 g filetu z wołowiny najlepiej z karczu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
- Sos pieprzowy lub majonez opcjonalnie
- Liście rukoli
- posiekane orzechy włoskie
- parmezan
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
20 min.
1. Krok
Zmrozić mięso na około 30-60 minut przed krojeniem, aby było łatwiejsze do cienkiego krojenia.
2. Krok
Mięso pokroić na cienkie plasterki i ułożyć na talerzu.
3. Krok
W misce wymieszać sok z cytryny, oliwę, posiekany czosnek, sól i pieprz.
4. Krok
Polać mięso sosem i dodać sos pieprzowy lub majonez na wierzch, jeśli chcesz.
5. Krok
Posypać rucolą, orzechami włoskimi i startym parmezanem.