REKLAMA

Źródło: Pixabay

Bułeczki Bao buns

Bao Buns, inaczej bułeczki bao, to tradycyjne danie kuchni chińskiej z regionu Fujian. Są to puszyste, białe bułeczki na parze, które po rozcięciu wypełnia się różnego rodzaju dodatkami. W tym przepisie podajemy jak przygotować same bułki bao.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 500 g mąki pszennej Dodano do
  • 1 łyżeczka suchych drożdży Dodano do
  • 1 łyżeczka cukru Dodano do
  • 250 ml ciepłej wody Dodano do
  • 1 Łyżka oleju roślinnego Dodano do
  • 1 Łyżka startej skórki z mandarynki (opcjonalnie) Dodano do
  • 1 Łyżka oleju do smarowania Dodano do
REKLAMA

Procedura

150 min.
1. Krok

W misce wymieszaj mąkę, drożdże i cukier.

2. Krok

Pomału, nieustannie mieszając, dodawaj ciepłą wodę. Jeżeli ciasto jest zbyt sztywne, dodaj trochę więcej wody.

3. Krok

Dodaj olej roślinny i oficjalnie zagniataj ciasto.

4. Krok

Przełóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj przez około 10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne.

5. Krok

Umieść ciasto w natłuszczonej misce, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 2 godziny, żeby podrosło.

6. Krok

Po tym czasie, wyjmij ciasto z miski, przełóż na stolnicę i podziel na 15 równych kawałków.

7. Krok

Każdy kawałek ciasta formuj w okrągłą bułeczkę, a następnie rozwałkuj na okrągłe placki o średnicy około 10 cm.

8. Krok

Każdy placek zawiń na pół, tworząc półksiężyc, a następnie smaruj olejem.

9. Krok

Placki gotuj na parze przez około 15 minut.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Bez pieczenia

185 przepisy

Łosoś

63 przepisy

Śniadanie

470 przepisy