Źródło: Pixabay
Bułeczki Bao buns
Bao Buns, inaczej bułeczki bao, to tradycyjne danie kuchni chińskiej z regionu Fujian. Są to puszyste, białe bułeczki na parze, które po rozcięciu wypełnia się różnego rodzaju dodatkami. W tym przepisie podajemy jak przygotować same bułki bao.
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 250 ml ciepłej wody
- 1 Łyżka oleju roślinnego
- 1 Łyżka startej skórki z mandarynki (opcjonalnie)
- 1 Łyżka oleju do smarowania
Najnowsze ulotki
Procedura
W misce wymieszaj mąkę, drożdże i cukier.
Pomału, nieustannie mieszając, dodawaj ciepłą wodę. Jeżeli ciasto jest zbyt sztywne, dodaj trochę więcej wody.
Dodaj olej roślinny i oficjalnie zagniataj ciasto.
Przełóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj przez około 10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne.
Umieść ciasto w natłuszczonej misce, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 2 godziny, żeby podrosło.
Po tym czasie, wyjmij ciasto z miski, przełóż na stolnicę i podziel na 15 równych kawałków.
Każdy kawałek ciasta formuj w okrągłą bułeczkę, a następnie rozwałkuj na okrągłe placki o średnicy około 10 cm.
Każdy placek zawiń na pół, tworząc półksiężyc, a następnie smaruj olejem.
Placki gotuj na parze przez około 15 minut.