REKLAMA
Źródło: Youtube
Aromatyczny dorsz z piekarnika
Ten przepis na dorsza z piekarnika jest bardzo prosty i powinien zająć około 20-30 minut. Danie to jest delikatne i aromatyczne, idealne na lekką i zdrową kolację.
REKLAMA
Składniki
porcje
4
- 4 g filety z dorsza ok każdy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 goździk czosnku
- posiekany
- 1 łyżeczka suszonej lub świeżej mięty
- 1⁄2 łyżeczki soli
- 1⁄4 łyżeczki pieprzu
- 1 cytryna
- plastry pokrojona w
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
30 min.
1. Krok
1. Nagrzej piekarnik do 200°C.
2. Krok
2. Przygotuj naczynie do pieczenia, najlepiej wyłożone papierem do pieczenia lub posmarowane oliwą z oliwek.
3. Krok
3. W misce wymieszaj oliwę, czosnek, miętę, sól i pieprz.
4. Krok
4. Posmaruj każdy filet z dorsza tą mieszanką z obu stron i ułóż w przygotowanym naczyniu do pieczenia.
5. Krok
5. Na każdy kawałek dorsza połóż po kilka plasterków cytryny.
6. Krok
6. Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 12-15 minut, aż mięso stanie się białe i rozpadające się.