:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/K8dShcsjVcKXKk1GzA-v/07a9d15789a89f98280361cdb7c0f8.jpeg)
Tort jahodowy z korpusami buraczkowymi
Ciasto można przygotować na zdrowszy, bardziej odżywczy i smaczny sposób. To jest tego dowodem. Wygląda też świetnie i smakuje jak tradycyjne ciasto.
Składniki
Korpus
- 4 szt jajka
- 60 g cukru trzcinowego
- 180 g Puree z buraka
- 40 g Miód
- 150 g Gładka mąka orkiszowa
- 1 opakowanie Proszek do pieczenia
- aromat waniliowy
Krem
- 500 g Delikatny twaróg
- 200 g serek śmietankowy
- 50 g białej czekolady
- 15 g Dodalam ksylitol jako słodzik
- Dżem truskawkowy
Tekst
- 200 g Zamrożone truskawki
- 3 łyżka stołowa Proszku do budyniu smaku waniliowego z klasy złotej sok z truskawek
- 1 łyżka stołowa Miód
Najnowsze ulotki
Procedura
Rozpocznijemy ubijanie białek na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier i ubijemy do sztywności. Żółtka mieszamy z puree z buraków i miodem. Do białek mieszadłem wmieszujemy część żółtkową. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Gotowe ciasto dzielimy na dwie formy wyłożone papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 25 minut. Po upieczeniu usuwamy papier do pieczenia od spodu i pozostawiamy korpuzi na ostygnięcie.
Twaróg i serek śmietankowy ubijamy, dodajemy rozpuszczoną białą czekoladę i słodzik. Wymieszamy gładki krem. Na talerz wykładamy jeden blat i smarujemy grubsza warstwą dżemu. Na to nakładamy krem i przykrywamy drugim blatem. Na wierzch dajemy ponownie krem, który rozsmarowujemy także po bokach. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 1-2 godziny.
Truskawki wkładamy do garnka i gotujemy do miękkości, możemy też dodać około 50ml wody. Odejmujemy trochę soku i mieszamy w nim złoty klas. Truskawki blendujemy blenderem, wlewamy zmieszany złoty klas i gotujemy do zgęstnienia. Następnie pozostawiamy do ostygnięcia. Ostudzoną polewę rozprowadzamy na wierzchu ciasta i odkładamy do lodówki, najlepiej na noc. Następnie dekorujemy świeżymi truskawkami i podajemy.
Podziel się przepisem z innymi
Reels
NowyNajnowsze przepisy
Najnowsze przepisy
Reels
NowyUlubione przepisy
Górne kategorie
Tort jahodowy z korpusami buraczkowymi
Ciasto można przygotować na zdrowszy, bardziej odżywczy i smaczny sposób. To jest tego dowodem. Wygląda też świetnie i smakuje jak tradycyjne ciasto.
Rozpocznijemy ubijanie białek na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier i ubijemy do sztywności. Żółtka mieszamy z puree z buraków i miodem. Do białek mieszadłem wmieszujemy część żółtkową. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Gotowe ciasto dzielimy na dwie formy wyłożone papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 25 minut. Po upieczeniu usuwamy papier do pieczenia od spodu i pozostawiamy korpuzi na ostygnięcie.
Twaróg i serek śmietankowy ubijamy, dodajemy rozpuszczoną białą czekoladę i słodzik. Wymieszamy gładki krem. Na talerz wykładamy jeden blat i smarujemy grubsza warstwą dżemu. Na to nakładamy krem i przykrywamy drugim blatem. Na wierzch dajemy ponownie krem, który rozsmarowujemy także po bokach. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 1-2 godziny.
Truskawki wkładamy do garnka i gotujemy do miękkości, możemy też dodać około 50ml wody. Odejmujemy trochę soku i mieszamy w nim złoty klas. Truskawki blendujemy blenderem, wlewamy zmieszany złoty klas i gotujemy do zgęstnienia. Następnie pozostawiamy do ostygnięcia. Ostudzoną polewę rozprowadzamy na wierzchu ciasta i odkładamy do lodówki, najlepiej na noc. Następnie dekorujemy świeżymi truskawkami i podajemy.
Jak powstał ten przepis?