Źródło: Luiz Henrique Mendes via iStockPhotos
Smażone plantany z Kolumbii
Jednym z moich ulubionych dań są smażone plantany (eng plantain). Po raz pierwszy spróbowałam go podczas mojej podróży do Kolumbii i okazało się, że jest absolutnie pyszne. Teraz przygotowuję ją bardzo często, ponieważ jest prosta, ale niesamowicie smaczna. Platany są prawdziwą ucztą, gdy są odpowiednio przygotowane. Tutaj dzielę się moimi najlepszymi sztuczkami, aby uzyskać idealnie usmażone plantany.
Składniki
- 4 Kawałek Plantany
- Olej do smażenia
- Szczypta soli
Najnowsze ulotki
Procedura
Aby przygotować smażone banany, należy je obrać. Podczas obierania należy pamiętać, że plantany są nieco trudniejsze do obrania niż zwykłe banany. Należy więc uważać, aby nie pokaleczyć rąk.
Pokrój banany na plastry o grubości około 1 cm. W przypadku grubszych plastrów gotowanie zajmie więcej czasu.
Rozgrzej olej na patelni. Zalecam użycie takiej ilości oleju, aby plasterki banana mogły w nim pływać. Olej powinien być bardzo gorący przed dodaniem bananów.
Gdy olej będzie wystarczająco gorący, dodaj plasterki banana. Ważne jest, aby nie przepełniać patelni, ponieważ obniży to temperaturę gotowania i uniemożliwi równomierne ugotowanie bananów.
Smażyć plastry babki lancetowatej na złoty kolor z obu stron. Ponieważ banany są naturalnie słodkie, szybko się karmelizują. Nie należy więc pozostawiać ich w oleju zbyt długo, w przeciwnym razie mogą się przypalić.
Usmażone plantany wyjąć i odsączyć na papierowym ręczniku.
Posyp usmażone plantany szczyptą soli i podawaj.
Mam nadzieję, że grillowane banany przypadną Wam do gustu tak samo jak mi. Można je podawać jako przekąskę, dodatek lub nawet deser.