REKLAMA
Rolada bez mąki

Rolada bez mąki

Rolady... znowu wdzięczny, smaczny deser kremowy. Goście zawsze chwalą. Tym razem orzechowa z kremem czekoladowym, a do tego bezglutenowa.

REKLAMA

Składniki

porcje
12

Korpus

  • 100 g orzechy mielone Dodano do
  • 5 szt jajek Dodano do
  • 70 g Trzciny cukru Dodano do

Farsz

  • 250 g twaróg drobny Dodano do
  • 80 ml Bita śmietana Dodano do
  • 80 g czekolady Dodano do
  • 1 szt banan Dodano do

Polewa

  • 20 g czekolady Dodano do
  • mleko Dodano do
REKLAMA

Procedura

35 min.
1. Krok

Żółtka ubijamy z cukrem. Dodajemy orzechy. Na koniec mieszamy ubite białka.

2. Krok

Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, który smarujemy masłem / olejem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.

3. Krok

Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika, zwijamy, zawijamy w ściereczkę i pozwalamy mu ostygnąć.

4. Krok

Ubijemy śmietanę na krem. Banan rozgnieciemy lub zmiksujemy i wymieszamy z twarogiem. Czekoladę rozpuszczamy. Kiedy trochę ostygnie, łyżkami dodajemy krem twarogowy, żeby się nie zważył. Na koniec dodajemy śmietanę.

REKLAMA
5. Krok

Krem nałożyć na schłodzony korpus. Część kremu zostawiamy na wierzch rolady. Zwijamy. Smarujemy pozostałym kremem.

6. Krok

Przygotujmy polewę. Czekoladę łamiemy do miski, dodajemy trochę mleka i podgrzewamy w mikrofalówce. W zależności od konsystencji dodajemy mleko. Roladę polewamy polewą i wkładamy do lodówki, żeby ostygła.

Oceń ten przepis

Podoba Ci się ten przepis?

Jak powstał ten przepis?

0 / 255
Dodaj zdjęcie

Najnowsze przepisy

REKLAMA
REKLAMA

Najnowsze przepisy

REKLAMA
REKLAMA

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2027 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy
Recipe author image in_inthekitchen

Rolada bez mąki

Rolady... znowu wdzięczny, smaczny deser kremowy. Goście zawsze chwalą. Tym razem orzechowa z kremem czekoladowym, a do tego bezglutenowa.

35
Protokół
12
Liczba porcji
Procedura
1. Krok

Żółtka ubijamy z cukrem. Dodajemy orzechy. Na koniec mieszamy ubite białka.

2. Krok

Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, który smarujemy masłem / olejem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.

3. Krok

Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika, zwijamy, zawijamy w ściereczkę i pozwalamy mu ostygnąć.

4. Krok

Ubijemy śmietanę na krem. Banan rozgnieciemy lub zmiksujemy i wymieszamy z twarogiem. Czekoladę rozpuszczamy. Kiedy trochę ostygnie, łyżkami dodajemy krem twarogowy, żeby się nie zważył. Na koniec dodajemy śmietanę.

5. Krok

Krem nałożyć na schłodzony korpus. Część kremu zostawiamy na wierzch rolady. Zwijamy. Smarujemy pozostałym kremem.

6. Krok

Przygotujmy polewę. Czekoladę łamiemy do miski, dodajemy trochę mleka i podgrzewamy w mikrofalówce. W zależności od konsystencji dodajemy mleko. Roladę polewamy polewą i wkładamy do lodówki, żeby ostygła.

Składniki
Korpus
100 g
orzechy mielone
5 szt
jajek
70 g
Trzciny cukru
Farsz
250 g
twaróg drobny
80 ml
Bita śmietana
80 g
czekolady
1 szt
banan
Polewa
20 g
czekolady
mleko