Rolada bez mąki
Rolady... znowu wdzięczny, smaczny deser kremowy. Goście zawsze chwalą. Tym razem orzechowa z kremem czekoladowym, a do tego bezglutenowa.
Składniki
Korpus
- 100 g orzechy mielone
- 5 szt jajek
- 70 g Trzciny cukru
Farsz
- 250 g twaróg drobny
- 80 ml Bita śmietana
- 80 g czekolady
- 1 szt banan
Polewa
- 20 g czekolady
- mleko
Najnowsze ulotki
Procedura
Żółtka ubijamy z cukrem. Dodajemy orzechy. Na koniec mieszamy ubite białka.
Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, który smarujemy masłem / olejem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.
Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika, zwijamy, zawijamy w ściereczkę i pozwalamy mu ostygnąć.
Ubijemy śmietanę na krem. Banan rozgnieciemy lub zmiksujemy i wymieszamy z twarogiem. Czekoladę rozpuszczamy. Kiedy trochę ostygnie, łyżkami dodajemy krem twarogowy, żeby się nie zważył. Na koniec dodajemy śmietanę.
Krem nałożyć na schłodzony korpus. Część kremu zostawiamy na wierzch rolady. Zwijamy. Smarujemy pozostałym kremem.
Przygotujmy polewę. Czekoladę łamiemy do miski, dodajemy trochę mleka i podgrzewamy w mikrofalówce. W zależności od konsystencji dodajemy mleko. Roladę polewamy polewą i wkładamy do lodówki, żeby ostygła.