REKLAMA
Rolada bez mąki

Rolada bez mąki

Rolady... znowu wdzięczny, smaczny deser kremowy. Goście zawsze chwalą. Tym razem orzechowa z kremem czekoladowym, a do tego bezglutenowa.

REKLAMA

Składniki

porcje
12

Korpus

  • 100 g orzechy mielone Dodano do
  • 5 szt jajek Dodano do
  • 70 g Trzciny cukru Dodano do

Farsz

  • 250 g twaróg drobny Dodano do
  • 80 ml Bita śmietana Dodano do
  • 80 g czekolady Dodano do
  • 1 szt banan Dodano do

Polewa

  • 20 g czekolady Dodano do
  • mleko Dodano do
REKLAMA

Procedura

35 min.
1. Krok

Żółtka ubijamy z cukrem. Dodajemy orzechy. Na koniec mieszamy ubite białka.

2. Krok

Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, który smarujemy masłem / olejem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut.

3. Krok

Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika, zwijamy, zawijamy w ściereczkę i pozwalamy mu ostygnąć.

4. Krok

Ubijemy śmietanę na krem. Banan rozgnieciemy lub zmiksujemy i wymieszamy z twarogiem. Czekoladę rozpuszczamy. Kiedy trochę ostygnie, łyżkami dodajemy krem twarogowy, żeby się nie zważył. Na koniec dodajemy śmietanę.

5. Krok

Krem nałożyć na schłodzony korpus. Część kremu zostawiamy na wierzch rolady. Zwijamy. Smarujemy pozostałym kremem.

6. Krok

Przygotujmy polewę. Czekoladę łamiemy do miski, dodajemy trochę mleka i podgrzewamy w mikrofalówce. W zależności od konsystencji dodajemy mleko. Roladę polewamy polewą i wkładamy do lodówki, żeby ostygła.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy