:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/xksmz7YLLZkbfX6cDJMT/89a843c1d710be3290f2cfff95503a.jpeg)
Kaczka pieczona z jabłkami
Smaczna i chrupiąca pieczona kaczka nadziewana jabłkami z miodem.
Składniki
Składniki
- 1 szt kaczka
- 7 szt ząbek czosnku
- Sól
- Przyprawy
- 1 łyżka stołowa suszony majeranek
- 3 łyżka stołowa roztopione masło
- 2 szt marchewki
- 2 szt gałązka selera
- 1 szt duża cebula
- łuski z cebuli
- 1 kubki Woda do podlewania
Nadzienie jabłkowe
- 2 szt jabłko
- 1 łyżka stołowa Miód
- szczypta soli
- Przyprawy
- 1 łyżka stołowa suszony majeranek
Sos
- Usmażony bekon
- 1 łyżka stołowa masło
- 1 łyżka stołowa mąka samozbrylająca
Najnowsze ulotki
Procedura
Kurczaka myjemy, suszymy i usuwamy nadmiar skóry.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/xksmz7YLLZkbfX6cDJMT/1809b00d9c33397df2f317adeb961e.jpeg)
Źródło: Youtube
Przygotujemy mieszankę przypraw, którymi natrzemy kaczkę. Trzy ząbki czosnku rozgniatamy. Dodajemy do nich sól, pieprz, majeranek i rozpuszczone masło. Wszystko dobrze mieszamy.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/xksmz7YLLZkbfX6cDJMT/ab2edb75d79fb5ff67c43d6e3b21df.jpeg)
Źródło: Youtube
Wnętrze kaczki posypujemy mieszanką przypraw z solą.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/xksmz7YLLZkbfX6cDJMT/88217719de128bfa882d7f1a558df2.jpeg)
Źródło: Youtube
Na dno blachy do pieczenia układamy oczyszczoną marchew, seler, przekrojoną i opieczoną cebulę, łupiny cebulowe. Dodajemy tam również kark i skrzydła, które odcięliśmy na początku i wszystko zalewamy wodą.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/xksmz7YLLZkbfX6cDJMT/3135ed0fdf2694ad7a8f3cd3ae6062.jpeg)
Źródło: Youtube
Następnie przygotowujemy nadzienie jabłkowe, którym wypełniamy kaczkę. W misce mieszamy pokrojone jabłka z miodem, solą, przyprawami i majerankiem.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/xksmz7YLLZkbfX6cDJMT/adf282c2a59d960b7150d7fd248d39.jpeg)
Źródło: Youtube
Kaczkę napełniamy przygotowanym nadzieniem.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/xksmz7YLLZkbfX6cDJMT/ff51f2159ca170ca7c0637787bfbd9.jpeg)
Źródło: Youtube
Kaczka jest przenoszona na ruszt i zamykana za pomocą patyczków i sznurka. Solimy ją po raz ostatni i posypujemy przyprawami i majerankiem.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/xksmz7YLLZkbfX6cDJMT/768907f2ae0e8ea9da0bb291c6e32c.jpeg)
Źródło: Youtube
Kaczkę pieczemy w nagrzanym piekarniku do 160°C przez około 5 godzin. Następnie odkładamy kaczkę z rusztu i przykrywamy folią aluminiową.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/xksmz7YLLZkbfX6cDJMT/61173283c14cf87c42b09f0ee1eaac.jpeg)
Źródło: Youtube
Odsączamy smażenie do kubka i robimy z niego sos.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/xksmz7YLLZkbfX6cDJMT/b946c076543c5e6ef497fe48abef71.jpeg)
Źródło: Youtube
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i odcedzony tłuszcz. Podczas ciągłego mieszania powstaje sos, którym polewamy kaczkę na talerzu.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/xksmz7YLLZkbfX6cDJMT/d7c564c508f7c63ac4b65d6992e635.jpeg)
Źródło: Youtube