REKLAMA
Ciasto z gruszkami z mąki bezglutenowej
W kuchni lubię eksperymentować, zwłaszcza podczas pieczenia. W ten sposób powstało to ciasto, do którego postanowiłem użyć bezglutenowej mąki tapiokowej.
REKLAMA
Składniki
porcje
6
- 80 g mąka z tapioki
- 100 g mąka ryżowa
- 40 g białko waniliowe
- 40 g Erytrytol wanilia
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 1 łyżeczka Soda bikarbona
- 1 łyżeczka Cynamon
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżka stołowa Tekst
- 150 ml mleko
- 2 jajko
- 2 Gruszka
- dżem wiśniowy
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
60 min.
1. Krok
W misce mieszamy suche składniki. Dodajemy mleko i żółtka. Gruszki obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Starte gruszki dodajemy do ciasta. Na koniec ubijamy pianę z białek, którą mieszamy z ciastem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.
2. Krok
Po upieczeniu kroimy nierówną powierzchnię. Ciasto smarujemy grubszą warstwą dżemu, a na wierzch kruszymy pokrojone ciasto.