Źródło: Pixabay : bhofack2
Zimowa sałatka z prażonymi orzechami i kozim serem
Ta zimowa sałatka to jedno z moich ulubionych dań w zimnych porach roku. Połączenie chrupiącej sałatki, pikantnego koziego sera i chrupiących prażonych orzechów zapewnia nie tylko niezwykłe doznania smakowe, ale jest również atrakcją wizualną. Przygotowywałam ten przepis wiele razy dla mojej rodziny i przyjaciół i zawsze zbiera entuzjastyczne recenzje.
Składniki
- 200 g Mieszanka sałat (np. roszponka i radicchio)
- 100 g ser kozi
- 100 g orzechy włoskie
- 2 jabłko
- 1 czerwony cebula
- 2 Łyżka Miód
- 3 Łyżka Ocet balsamiczny
- 5 Łyżka oliwa z oliwek
- sól i pieprz
Najnowsze ulotki
Procedura
W przypadku sałatki zimowej sałatę należy dokładnie umyć i odwirować. Zawsze zalecam bardzo dobre wysuszenie sałatki, aby dressing dobrze przylegał, a sałatka nie rozmokła.
Orzechy włoskie grubo posiekać i uprażyć na gorącej patelni bez tłuszczu. Smak orzechów rozwija się najlepiej, jeśli najpierw się je upraży. Należy jednak uważać, ponieważ orzechy szybko stają się zbyt ciemne, więc zawsze należy je uważnie obserwować.
Umyj jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki. Obierz cebulę i pokrój w krążki.
Aby przygotować dressing, wymieszaj miód, ocet, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Zalecam dodanie dressingu do sałatki przed podaniem, aby pozostała ładna i chrupiąca.
Z grubsza pokruszyć kozi ser i wymieszać z sałatką. Na koniec dodaj prażone orzechy i dressing i dobrze wymieszaj. Pyszna, świeża zimowa sałatka jest gotowa!