REKLAMA

Źródło: Pixabay : bhofack2

Zimowa sałatka z prażonymi orzechami i kozim serem

Ta zimowa sałatka to jedno z moich ulubionych dań w zimnych porach roku. Połączenie chrupiącej sałatki, pikantnego koziego sera i chrupiących prażonych orzechów zapewnia nie tylko niezwykłe doznania smakowe, ale jest również atrakcją wizualną. Przygotowywałam ten przepis wiele razy dla mojej rodziny i przyjaciół i zawsze zbiera entuzjastyczne recenzje.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 200 g Mieszanka sałat (np. roszponka i radicchio) Dodano do
  • 100 g ser kozi Dodano do
  • 100 g orzechy włoskie Dodano do
  • 2 jabłko Dodano do
  • 1 czerwony cebula Dodano do
  • 2 Łyżka Miód Dodano do
  • 3 Łyżka Ocet balsamiczny Dodano do
  • 5 Łyżka oliwa z oliwek Dodano do
  • sól i pieprz Dodano do

Wartości odżywcze i cena

Aby strona działała poprawnie, należy wyłączyć blokowanie reklam w przeglądarce.

REKLAMA

Procedura

20 min.
1. Krok

W przypadku sałatki zimowej sałatę należy dokładnie umyć i odwirować. Zawsze zalecam bardzo dobre wysuszenie sałatki, aby dressing dobrze przylegał, a sałatka nie rozmokła.

2. Krok

Orzechy włoskie grubo posiekać i uprażyć na gorącej patelni bez tłuszczu. Smak orzechów rozwija się najlepiej, jeśli najpierw się je upraży. Należy jednak uważać, ponieważ orzechy szybko stają się zbyt ciemne, więc zawsze należy je uważnie obserwować.

3. Krok

Umyj jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki. Obierz cebulę i pokrój w krążki.

4. Krok

Aby przygotować dressing, wymieszaj miód, ocet, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Zalecam dodanie dressingu do sałatki przed podaniem, aby pozostała ładna i chrupiąca.

REKLAMA
5. Krok

Z grubsza pokruszyć kozi ser i wymieszać z sałatką. Na koniec dodaj prażone orzechy i dressing i dobrze wymieszaj. Pyszna, świeża zimowa sałatka jest gotowa!

Oceń ten przepis

Podoba Ci się ten przepis?

Jak powstał ten przepis?

0 / 255
Dodaj zdjęcie

Najnowsze przepisy

REKLAMA
REKLAMA

Najnowsze przepisy

REKLAMA
REKLAMA

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2027 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy
Recipe author image Gretarezepte

Zimowa sałatka z prażonymi orzechami i kozim serem

Ta zimowa sałatka to jedno z moich ulubionych dań w zimnych porach roku. Połączenie chrupiącej sałatki, pikantnego koziego sera i chrupiących prażonych orzechów zapewnia nie tylko niezwykłe doznania smakowe, ale jest również atrakcją wizualną. Przygotowywałam ten przepis wiele razy dla mojej rodziny i przyjaciół i zawsze zbiera entuzjastyczne recenzje.

20
Protokół
4
Liczba porcji
Procedura
1. Krok

W przypadku sałatki zimowej sałatę należy dokładnie umyć i odwirować. Zawsze zalecam bardzo dobre wysuszenie sałatki, aby dressing dobrze przylegał, a sałatka nie rozmokła.

2. Krok

Orzechy włoskie grubo posiekać i uprażyć na gorącej patelni bez tłuszczu. Smak orzechów rozwija się najlepiej, jeśli najpierw się je upraży. Należy jednak uważać, ponieważ orzechy szybko stają się zbyt ciemne, więc zawsze należy je uważnie obserwować.

3. Krok

Umyj jabłka, usuń gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki. Obierz cebulę i pokrój w krążki.

4. Krok

Aby przygotować dressing, wymieszaj miód, ocet, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Zalecam dodanie dressingu do sałatki przed podaniem, aby pozostała ładna i chrupiąca.

5. Krok

Z grubsza pokruszyć kozi ser i wymieszać z sałatką. Na koniec dodaj prażone orzechy i dressing i dobrze wymieszaj. Pyszna, świeża zimowa sałatka jest gotowa!

Składniki
200 g
Mieszanka sałat (np. roszponka i radicchio)
100 g
ser kozi
100 g
orzechy włoskie
2
jabłko
1 czerwony
cebula
2 Łyżka
Miód
3 Łyżka
Ocet balsamiczny
5 Łyżka
oliwa z oliwek
sól i pieprz