REKLAMA

Zapiekanka z cukinią

Zapiekanka z cukinią to pyszna i sycąca propozycja na obiad lub kolację. Znakomicie nadaje się na jesienne wykorzystać sezonowe warzywa. Prosta w przygotowaniu, a jednocześnie smaczna i pożywna.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 2 duży cukinie Dodano do
  • 500 g mięsa migoula Dodano do
  • 1 Łyżka masla Dodano do
  • 1 łyżeczka suszonego oregano Dodano do
  • 1 łyżecz suszonej bazylii Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
  • 200 ml przecieru pomidor szklanka startego żółtego sera Dodano do
REKLAMA

Procedura

55 min.
1. Krok

Cukinie umyj, pokrój na pół wzdłuż i usuń nas, wraz z miąższem. Pokrój na cienkie plastry.

2. Krok

Cebulę i czosnek posiekaj drobno. Nagrzej masło i podsmaż cebulę i czosnek przez około 3-4 minuty, aż zaczną mięknąć.

3. Krok

Dodaj mięso mielone, mieszaj i smaż przez około 5-7 minut, aż będzie już dobrze usmażone.

4. Krok

Dodaj suszone zioła, sól i pieprz, wymieszaj i smaż przez jeszcze 1-2 minuty. Następnie dodaj przecier pomidorowy i gotuj na małym ogniu przez 5 minut.

5. Krok

Do naczynia żaroodpornego ułóż warstwę cukinii, następnie na niej mięso z sosem, po czym ponownie warstwa cukinii, na wierzchu posyp startym serem. Powtarzaj aż do wyczerpania składników, kończąc na warstwie sera.

6. Krok

W piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piec przez około 25 minut.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2152 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Dania mięsne

1104 przepisy

Kolacja

2008 przepisy

Ciasta i desery

1368 przepisy

Śniadanie

463 przepisy

Deser

1518 przepisy

Ciastka

346 przepisy

Szybkie posiłki

2025 przepisy

Ciasta

378 przepisy