Zapiekanka z cukinią
Zapiekanka z cukinią to pyszna i sycąca propozycja na obiad lub kolację. Znakomicie nadaje się na jesienne wykorzystać sezonowe warzywa. Prosta w przygotowaniu, a jednocześnie smaczna i pożywna.
Składniki
- 2 duży cukinie
- 500 g mięsa migoula
- 1 Łyżka masla
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżecz suszonej bazylii
- sól i pieprz do smaku
- 200 ml przecieru pomidor szklanka startego żółtego sera
Najnowsze ulotki
Procedura
Cukinie umyj, pokrój na pół wzdłuż i usuń nas, wraz z miąższem. Pokrój na cienkie plastry.
Cebulę i czosnek posiekaj drobno. Nagrzej masło i podsmaż cebulę i czosnek przez około 3-4 minuty, aż zaczną mięknąć.
Dodaj mięso mielone, mieszaj i smaż przez około 5-7 minut, aż będzie już dobrze usmażone.
Dodaj suszone zioła, sól i pieprz, wymieszaj i smaż przez jeszcze 1-2 minuty. Następnie dodaj przecier pomidorowy i gotuj na małym ogniu przez 5 minut.
Do naczynia żaroodpornego ułóż warstwę cukinii, następnie na niej mięso z sosem, po czym ponownie warstwa cukinii, na wierzchu posyp startym serem. Powtarzaj aż do wyczerpania składników, kończąc na warstwie sera.
W piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piec przez około 25 minut.