REKLAMA

Zapiekanka z cukinią

Zapiekanka z cukinią to pyszna i sycąca propozycja na obiad lub kolację. Znakomicie nadaje się na jesienne wykorzystać sezonowe warzywa. Prosta w przygotowaniu, a jednocześnie smaczna i pożywna.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 2 duży cukinie Dodano do
  • 500 g mięsa migoula Dodano do
  • 1 Łyżka masla Dodano do
  • 1 łyżeczka suszonego oregano Dodano do
  • 1 łyżecz suszonej bazylii Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
  • 200 ml przecieru pomidor szklanka startego żółtego sera Dodano do

Wartości odżywcze i cena

Aby strona działała poprawnie, należy wyłączyć blokowanie reklam w przeglądarce.

REKLAMA

Procedura

55 min.
1. Krok

Cukinie umyj, pokrój na pół wzdłuż i usuń nas, wraz z miąższem. Pokrój na cienkie plastry.

2. Krok

Cebulę i czosnek posiekaj drobno. Nagrzej masło i podsmaż cebulę i czosnek przez około 3-4 minuty, aż zaczną mięknąć.

3. Krok

Dodaj mięso mielone, mieszaj i smaż przez około 5-7 minut, aż będzie już dobrze usmażone.

4. Krok

Dodaj suszone zioła, sól i pieprz, wymieszaj i smaż przez jeszcze 1-2 minuty. Następnie dodaj przecier pomidorowy i gotuj na małym ogniu przez 5 minut.

REKLAMA
5. Krok

Do naczynia żaroodpornego ułóż warstwę cukinii, następnie na niej mięso z sosem, po czym ponownie warstwa cukinii, na wierzchu posyp startym serem. Powtarzaj aż do wyczerpania składników, kończąc na warstwie sera.

6. Krok

W piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piec przez około 25 minut.

Oceń ten przepis

Podoba Ci się ten przepis?

Jak powstał ten przepis?

0 / 255
Dodaj zdjęcie

Najnowsze przepisy

REKLAMA
REKLAMA

Najnowsze przepisy

REKLAMA
REKLAMA

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2028 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy
Recipe author image Dash

Zapiekanka z cukinią

Zapiekanka z cukinią to pyszna i sycąca propozycja na obiad lub kolację. Znakomicie nadaje się na jesienne wykorzystać sezonowe warzywa. Prosta w przygotowaniu, a jednocześnie smaczna i pożywna.

55
Protokół
4
Liczba porcji
Procedura
1. Krok

Cukinie umyj, pokrój na pół wzdłuż i usuń nas, wraz z miąższem. Pokrój na cienkie plastry.

2. Krok

Cebulę i czosnek posiekaj drobno. Nagrzej masło i podsmaż cebulę i czosnek przez około 3-4 minuty, aż zaczną mięknąć.

3. Krok

Dodaj mięso mielone, mieszaj i smaż przez około 5-7 minut, aż będzie już dobrze usmażone.

4. Krok

Dodaj suszone zioła, sól i pieprz, wymieszaj i smaż przez jeszcze 1-2 minuty. Następnie dodaj przecier pomidorowy i gotuj na małym ogniu przez 5 minut.

5. Krok

Do naczynia żaroodpornego ułóż warstwę cukinii, następnie na niej mięso z sosem, po czym ponownie warstwa cukinii, na wierzchu posyp startym serem. Powtarzaj aż do wyczerpania składników, kończąc na warstwie sera.

6. Krok

W piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piec przez około 25 minut.

Składniki
2 duży
cukinie
500 g
mięsa migoula
1 Łyżka
masla
1 łyżeczka
suszonego oregano
1 łyżecz
suszonej bazylii
sól i pieprz do smaku
200 ml
przecieru pomidor szklanka startego żółtego sera