REKLAMA

Źródło: CCat82 from Getty Images

Wigilijna kapusta z grochem

Jestem bardzo związany z tradycją podawania kapusty z grochem na wigilijnym stole. Nie pamiętam Wigilii, na której by jej nie było.

REKLAMA

Składniki

porcje
8
  • 1 Żarówka kapusty kiszonej Dodano do
  • 2 Okulary suchego grochu Dodano do
  • 2 ks cebule Dodano do
  • 3 łyżki oleju Dodano do
  • sól do smaku Dodano do
  • pieprz do smaku Dodano do
  • 1 Łyżka mąki Dodano do
  • 2 łyżki masla Dodano do

Wartości odżywcze i cena

Aby strona działała poprawnie, należy wyłączyć blokowanie reklam w przeglądarce.

REKLAMA

Procedura

180 min.
1. Krok

Groch moczymy w wodzie przez około 12 godzin, a następnie gotujemy go w tej samej wodzie aż do miękkości. Groch powinien być prawie rozgotowany. Dodatkowo, z mojego doświadczenia wynika, że groch gotuje się różną ilość czasu w zależności od jego rodzaju, dlatego trzeba uważnie pilnować jego tekstury.

2. Krok

Kiszoną kapustę dusimy na małym ogniu, aż stanie się miękka. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

3. Krok

W tym czasie na patelni, na 3 łyżkach oleju, smażymy cebulę do momentu, aż stanie się złocista.

4. Krok

Dodajemy cebulę do kapusty, a następnie dodajemy groch. Całość delikatnie mieszamy i dusimy przez około 30 minut.

REKLAMA
5. Krok

Na koniec, w niewielkiej ilości masła, rozpuszczamy mąkę do momentu, aż zacznie pachnieć jak pieczywo. To zapewni lekkość i puszystość naszej kapuście z grochem.

6. Krok

Tę mieszankę dodajemy do reszty potrawy, a następnie całość mieszamy, aż kapusta i groch stworzą jednolitą formę.

Oceń ten przepis

Podoba Ci się ten przepis?

Jak powstał ten przepis?

0 / 255
Dodaj zdjęcie

Najnowsze przepisy

REKLAMA
REKLAMA

Najnowsze przepisy

REKLAMA
REKLAMA

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2028 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy
Recipe author image Iwa

Wigilijna kapusta z grochem

Jestem bardzo związany z tradycją podawania kapusty z grochem na wigilijnym stole. Nie pamiętam Wigilii, na której by jej nie było.

180
Protokół
8
Liczba porcji
Procedura
1. Krok

Groch moczymy w wodzie przez około 12 godzin, a następnie gotujemy go w tej samej wodzie aż do miękkości. Groch powinien być prawie rozgotowany. Dodatkowo, z mojego doświadczenia wynika, że groch gotuje się różną ilość czasu w zależności od jego rodzaju, dlatego trzeba uważnie pilnować jego tekstury.

2. Krok

Kiszoną kapustę dusimy na małym ogniu, aż stanie się miękka. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

3. Krok

W tym czasie na patelni, na 3 łyżkach oleju, smażymy cebulę do momentu, aż stanie się złocista.

4. Krok

Dodajemy cebulę do kapusty, a następnie dodajemy groch. Całość delikatnie mieszamy i dusimy przez około 30 minut.

5. Krok

Na koniec, w niewielkiej ilości masła, rozpuszczamy mąkę do momentu, aż zacznie pachnieć jak pieczywo. To zapewni lekkość i puszystość naszej kapuście z grochem.

6. Krok

Tę mieszankę dodajemy do reszty potrawy, a następnie całość mieszamy, aż kapusta i groch stworzą jednolitą formę.

Składniki
1 Żarówka
kapusty kiszonej
2 Okulary
suchego grochu
2 ks
cebule
3 łyżki
oleju
sól do smaku
pieprz do smaku
1 Łyżka
mąki
2 łyżki
masla