REKLAMA

Źródło: CCat82 from Getty Images

Wigilijna kapusta z grochem

Jestem bardzo związany z tradycją podawania kapusty z grochem na wigilijnym stole. Nie pamiętam Wigilii, na której by jej nie było.

REKLAMA

Składniki

porcje
8
  • 1 Żarówka kapusty kiszonej Dodano do
  • 2 Okulary suchego grochu Dodano do
  • 2 ks cebule Dodano do
  • 3 łyżki oleju Dodano do
  • sól do smaku Dodano do
  • pieprz do smaku Dodano do
  • 1 Łyżka mąki Dodano do
  • 2 łyżki masla Dodano do
REKLAMA

Procedura

180 min.
1. Krok

Groch moczymy w wodzie przez około 12 godzin, a następnie gotujemy go w tej samej wodzie aż do miękkości. Groch powinien być prawie rozgotowany. Dodatkowo, z mojego doświadczenia wynika, że groch gotuje się różną ilość czasu w zależności od jego rodzaju, dlatego trzeba uważnie pilnować jego tekstury.

2. Krok

Kiszoną kapustę dusimy na małym ogniu, aż stanie się miękka. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

3. Krok

W tym czasie na patelni, na 3 łyżkach oleju, smażymy cebulę do momentu, aż stanie się złocista.

4. Krok

Dodajemy cebulę do kapusty, a następnie dodajemy groch. Całość delikatnie mieszamy i dusimy przez około 30 minut.

5. Krok

Na koniec, w niewielkiej ilości masła, rozpuszczamy mąkę do momentu, aż zacznie pachnieć jak pieczywo. To zapewni lekkość i puszystość naszej kapuście z grochem.

6. Krok

Tę mieszankę dodajemy do reszty potrawy, a następnie całość mieszamy, aż kapusta i groch stworzą jednolitą formę.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy