Źródło: CCat82 from Getty Images
Wigilijna kapusta z grochem
Jestem bardzo związany z tradycją podawania kapusty z grochem na wigilijnym stole. Nie pamiętam Wigilii, na której by jej nie było.
Składniki
- 1 Żarówka kapusty kiszonej
- 2 Okulary suchego grochu
- 2 ks cebule
- 3 łyżki oleju
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- 1 Łyżka mąki
- 2 łyżki masla
Najnowsze ulotki
Procedura
Groch moczymy w wodzie przez około 12 godzin, a następnie gotujemy go w tej samej wodzie aż do miękkości. Groch powinien być prawie rozgotowany. Dodatkowo, z mojego doświadczenia wynika, że groch gotuje się różną ilość czasu w zależności od jego rodzaju, dlatego trzeba uważnie pilnować jego tekstury.
Kiszoną kapustę dusimy na małym ogniu, aż stanie się miękka. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
W tym czasie na patelni, na 3 łyżkach oleju, smażymy cebulę do momentu, aż stanie się złocista.
Dodajemy cebulę do kapusty, a następnie dodajemy groch. Całość delikatnie mieszamy i dusimy przez około 30 minut.
Na koniec, w niewielkiej ilości masła, rozpuszczamy mąkę do momentu, aż zacznie pachnieć jak pieczywo. To zapewni lekkość i puszystość naszej kapuście z grochem.
Tę mieszankę dodajemy do reszty potrawy, a następnie całość mieszamy, aż kapusta i groch stworzą jednolitą formę.