REKLAMA

Tarta z jabłkami

Krucha, maślana i pyszna. Idealna rustykalna tarta.

REKLAMA

Składniki

porcje
12
  • 250 g mąki Dodano do
  • 125 g zimnego masła Dodano do
  • 70 g cukier kryształ Dodano do
  • 1 jajko Dodano do
  • 5 dużych jabłek Dodano do
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej Dodano do
  • 1 łyżeczka cynamonu Dodano do
  • 1 Łyżka masło Dodano do
REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

W dużej misce wymieszaj mąkę, pokrojone w kostkę masło i cukier.

2. Krok

Dodaj jajko i szybko zagnieć ciasto.

3. Krok

Uformuj kulę, owinij folią i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.

4. Krok

Ciasto kruche rozwałkuj i wyłóż na dno i brzegi formy do tarty.

5. Krok

Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w plasterki.

6. Krok

Wymieszaj jabłka z cukrem, mąką ziemniaczaną, cynamonem i masłem.

7. Krok

Na cieście kruchym ułóż warstwę jabłek.

8. Krok

Piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 40-45 minut, aż ciasto będzie złote i aż jabłka będą miękkie.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Fermentacja

75 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Łosoś

63 przepisy