REKLAMA
Tarta z jabłkami
Krucha, maślana i pyszna. Idealna rustykalna tarta.
REKLAMA
Składniki
porcje
12
- 250 g mąki
- 125 g zimnego masła
- 70 g cukier kryształ
- 1 jajko
- 5 dużych jabłek
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 Łyżka masło
Najnowsze ulotki
REKLAMA
Procedura
60 min.
1. Krok
W dużej misce wymieszaj mąkę, pokrojone w kostkę masło i cukier.
2. Krok
Dodaj jajko i szybko zagnieć ciasto.
3. Krok
Uformuj kulę, owinij folią i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.
4. Krok
Ciasto kruche rozwałkuj i wyłóż na dno i brzegi formy do tarty.
5. Krok
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w plasterki.
6. Krok
Wymieszaj jabłka z cukrem, mąką ziemniaczaną, cynamonem i masłem.
7. Krok
Na cieście kruchym ułóż warstwę jabłek.
8. Krok
Piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 40-45 minut, aż ciasto będzie złote i aż jabłka będą miękkie.