REKLAMA

Tarta z jabłkami

Krucha, maślana i pyszna. Idealna rustykalna tarta.

REKLAMA

Składniki

porcje
12
  • 250 g mąki Dodano do
  • 125 g zimnego masła Dodano do
  • 70 g cukier kryształ Dodano do
  • 1 jajko Dodano do
  • 5 dużych jabłek Dodano do
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej Dodano do
  • 1 łyżeczka cynamonu Dodano do
  • 1 Łyżka masło Dodano do

Wartości odżywcze i cena

Aby strona działała poprawnie, należy wyłączyć blokowanie reklam w przeglądarce.

REKLAMA

Procedura

60 min.
1. Krok

W dużej misce wymieszaj mąkę, pokrojone w kostkę masło i cukier.

2. Krok

Dodaj jajko i szybko zagnieć ciasto.

3. Krok

Uformuj kulę, owinij folią i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.

4. Krok

Ciasto kruche rozwałkuj i wyłóż na dno i brzegi formy do tarty.

REKLAMA
5. Krok

Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w plasterki.

6. Krok

Wymieszaj jabłka z cukrem, mąką ziemniaczaną, cynamonem i masłem.

7. Krok

Na cieście kruchym ułóż warstwę jabłek.

8. Krok

Piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 40-45 minut, aż ciasto będzie złote i aż jabłka będą miękkie.

REKLAMA

Oceń ten przepis

Podoba Ci się ten przepis?

Jak powstał ten przepis?

0 / 255
Dodaj zdjęcie

Najnowsze przepisy

REKLAMA
REKLAMA

Najnowsze przepisy

REKLAMA
REKLAMA

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2028 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy
Recipe author image DR_ED

Tarta z jabłkami

Krucha, maślana i pyszna. Idealna rustykalna tarta.

60
Protokół
12
Liczba porcji
Procedura
1. Krok

W dużej misce wymieszaj mąkę, pokrojone w kostkę masło i cukier.

2. Krok

Dodaj jajko i szybko zagnieć ciasto.

3. Krok

Uformuj kulę, owinij folią i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.

4. Krok

Ciasto kruche rozwałkuj i wyłóż na dno i brzegi formy do tarty.

5. Krok

Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w plasterki.

6. Krok

Wymieszaj jabłka z cukrem, mąką ziemniaczaną, cynamonem i masłem.

7. Krok

Na cieście kruchym ułóż warstwę jabłek.

8. Krok

Piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 40-45 minut, aż ciasto będzie złote i aż jabłka będą miękkie.

Składniki
250 g
mąki
125 g
zimnego masła
70 g
cukier kryształ
1
jajko
5
dużych jabłek
2 łyżki
mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka
cynamonu
1 Łyżka
masło