:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/E8324m2BzduHh8Q49gYk/154329caefbb1ad9fcac466ea5dd18.jpeg)
Tarta z jabłkami
Krucha, maślana i pyszna. Idealna rustykalna tarta.
Składniki
- 250 g mąki
- 125 g zimnego masła
- 70 g cukier kryształ
- 1 jajko
- 5 dużych jabłek
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 Łyżka masło
Najnowsze ulotki
Wartości odżywcze i cena
Procedura
W dużej misce wymieszaj mąkę, pokrojone w kostkę masło i cukier.
Dodaj jajko i szybko zagnieć ciasto.
Uformuj kulę, owinij folią i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.
Ciasto kruche rozwałkuj i wyłóż na dno i brzegi formy do tarty.
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w plasterki.
Wymieszaj jabłka z cukrem, mąką ziemniaczaną, cynamonem i masłem.
Na cieście kruchym ułóż warstwę jabłek.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 40-45 minut, aż ciasto będzie złote i aż jabłka będą miękkie.
Podziel się przepisem z innymi
Reels
NowyNajnowsze przepisy
Najnowsze przepisy
Reels
NowyUlubione przepisy
Górne kategorie
Tarta z jabłkami
Krucha, maślana i pyszna. Idealna rustykalna tarta.
W dużej misce wymieszaj mąkę, pokrojone w kostkę masło i cukier.
Dodaj jajko i szybko zagnieć ciasto.
Uformuj kulę, owinij folią i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.
Ciasto kruche rozwałkuj i wyłóż na dno i brzegi formy do tarty.
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w plasterki.
Wymieszaj jabłka z cukrem, mąką ziemniaczaną, cynamonem i masłem.
Na cieście kruchym ułóż warstwę jabłek.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 40-45 minut, aż ciasto będzie złote i aż jabłka będą miękkie.
Jak powstał ten przepis?