REKLAMA

Źródło: Pixabay : AlbanyColley

Szybki sos śmietanowo-grzybowy

Ten przepis na szybki i kremowy sos grzybowy to prawdziwa gratka dla wszystkich miłośników grzybów. Sos dobrze komponuje się z każdym rodzajem makaronu, ale może być również używany jako dodatek do mięs. Robiłam ten przepis wiele razy i zawsze jest hitem. Jest łatwy w przygotowaniu, a jego smak jest po prostu nieporównywalny.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 500 g Grzyby Dodano do
  • 2 mały cebula Dodano do
  • 2 ząbek czosnku Dodano do
  • 200 ml Krem Dodano do
  • 2 Łyżka masło Dodano do
  • sól i pieprz Dodano do
  • świeża pietruszka Dodano do
  • Opcjonalnie: białe wino Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Aby przygotować sos grzybowy, najpierw oczyść grzyby i pokrój je w plasterki. Zalecam jedynie przetarcie grzybów papierem kuchennym i nie mycie ich pod bieżącą wodą, w przeciwnym razie wchłoną zbyt dużo wody.

2. Krok

Drobno posiekaj cebulę i czosnek.

3. Krok

Rozgrzać masło na patelni i zeszklić cebulę i czosnek.

4. Krok

Dodaj grzyby i smaż przez około 5 minut, aż stracą płyn. Wskazówka: Nie solić grzybów zbyt wcześnie, w przeciwnym razie stracą jeszcze więcej wody.

5. Krok

Opcjonalnie można teraz dodać odrobinę białego wina i gotować, aby nadać sosowi dodatkową głębię.

6. Krok

Dodaj śmietanę, dopraw solą i pieprzem i gotuj sos przez kilka minut, aż stanie się lekki.

7. Krok

Na koniec wymieszaj drobno posiekaną natkę pietruszki z sosem grzybowym i podawaj. Stosować z dowolnymi potrawami, takimi jak makarony lub dania mięsne.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy