Źródło: Alexey Borodin from Getty Images
Szarlotka z kwaśną śmietaną
Przepis na fantastyczną szarlotkę z kwaśną śmietaną.
Składniki
- 4 szt średnie jabłka
- 200 g Cukier kryształ
- 125 g Masło
- 3 szt jajka
- 200 g Zwykła mąka
- 1 szt Proszek do pieczenia
- 150 g Kwaśna śmietana
- cukier waniliowy
- Cynamon
- szczypta soli
Najnowsze ulotki
Procedura
Zacznij od przygotowania nadzienia jabłkowego. Pokrój jabłka na nagietki i podsmaż je na patelni z dodatkiem 100 g cukru i masła.
W międzyczasie przygotować ciasto. W dużej misce wymieszaj jajka i pozostałe 100 g cukru, a następnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
Natłuść blachę do pieczenia i posyp mąką. Umieść ciasto na blasze do pieczenia tak, aby krawędzie były podniesione.
W misce wymieszaj śmietanę z cukrem i wylej mieszaninę na ciasto.
Ułóż pokrojone jabłka na cieście.
Piec ciasto w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 45 minut. Po wyjęciu ostudzić na blasze, a następnie posypać lekko cukrem waniliowym i cynamonem, aby uzyskać pyszny smak.