REKLAMA

Źródło: peredniankina from Getty Images

Strudel jabłkowy z kwaśnego ciasta

Klasyczny strudel jabłkowy z ciasta drożdżowego, który wszyscy uwielbiamy.

REKLAMA

Składniki

porcje
8
  • 500 g Zwykła mąka Dodano do
  • 1 opakowanie Suszone drożdże Dodano do
  • 250 ml Mleko Dodano do
  • 100 g Masło Dodano do
  • 1 kawałek jajko Dodano do
  • szczypta soli Dodano do
  • 1 kg jabłka Dodano do
  • 100 g Mielone orzechy włoskie Dodano do
  • 100 g Cukier Dodano do
  • 1 łyżka Cynamon Dodano do
  • Masło do rozcierania Dodano do
  • cukier puder Dodano do
REKLAMA

Procedura

180 min.
1. Krok

Wymieszaj mąkę, drożdże, mleko, masło, jajko i sól na gładkie ciasto drożdżowe.

2. Krok

Pozostaw ciasto w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około godzinę. W międzyczasie przygotować nadzienie. Pokrój jabłka na małe kawałki, dodaj cukier, cynamon i orzechy włoskie. Wszystko dobrze wymieszać.

3. Krok

Gdy ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję, rozwałkuj je na posypanej mąką stolnicy na prostokąt. Rozłóż nadzienie równomiernie na cieście.

4. Krok

Następnie zwinąć w rulon i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj strudel roztopionym masłem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 40 minut.

REKLAMA
5. Krok

Upieczony strudel posypać cukrem pudrem.

Oceń ten przepis

Podoba Ci się ten przepis?

Jak powstał ten przepis?

0 / 255
Dodaj zdjęcie

Najnowsze przepisy

REKLAMA
REKLAMA

Najnowsze przepisy

REKLAMA
REKLAMA

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2027 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy
Recipe author image Iwa

Strudel jabłkowy z kwaśnego ciasta

Klasyczny strudel jabłkowy z ciasta drożdżowego, który wszyscy uwielbiamy.

180
Protokół
8
Liczba porcji
Procedura
1. Krok

Wymieszaj mąkę, drożdże, mleko, masło, jajko i sól na gładkie ciasto drożdżowe.

2. Krok

Pozostaw ciasto w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około godzinę. W międzyczasie przygotować nadzienie. Pokrój jabłka na małe kawałki, dodaj cukier, cynamon i orzechy włoskie. Wszystko dobrze wymieszać.

3. Krok

Gdy ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję, rozwałkuj je na posypanej mąką stolnicy na prostokąt. Rozłóż nadzienie równomiernie na cieście.

4. Krok

Następnie zwinąć w rulon i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj strudel roztopionym masłem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 40 minut.

5. Krok

Upieczony strudel posypać cukrem pudrem.

Składniki
500 g
Zwykła mąka
1 opakowanie
Suszone drożdże
250 ml
Mleko
100 g
Masło
1 kawałek
jajko
szczypta soli
1 kg
jabłka
100 g
Mielone orzechy włoskie
100 g
Cukier
1 łyżka
Cynamon
Masło do rozcierania
cukier puder