REKLAMA

Źródło: peredniankina from Getty Images

Strudel jabłkowy z kwaśnego ciasta

Klasyczny strudel jabłkowy z ciasta drożdżowego, który wszyscy uwielbiamy.

REKLAMA

Składniki

porcje
8
  • 500 g Zwykła mąka Dodano do
  • 1 opakowanie Suszone drożdże Dodano do
  • 250 ml Mleko Dodano do
  • 100 g Masło Dodano do
  • 1 kawałek jajko Dodano do
  • szczypta soli Dodano do
  • 1 kg jabłka Dodano do
  • 100 g Mielone orzechy włoskie Dodano do
  • 100 g Cukier Dodano do
  • 1 łyżka Cynamon Dodano do
  • Masło do rozcierania Dodano do
  • cukier puder Dodano do
REKLAMA

Procedura

180 min.
1. Krok

Wymieszaj mąkę, drożdże, mleko, masło, jajko i sól na gładkie ciasto drożdżowe.

2. Krok

Pozostaw ciasto w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około godzinę. W międzyczasie przygotować nadzienie. Pokrój jabłka na małe kawałki, dodaj cukier, cynamon i orzechy włoskie. Wszystko dobrze wymieszać.

3. Krok

Gdy ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję, rozwałkuj je na posypanej mąką stolnicy na prostokąt. Rozłóż nadzienie równomiernie na cieście.

4. Krok

Następnie zwinąć w rulon i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj strudel roztopionym masłem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 40 minut.

5. Krok

Upieczony strudel posypać cukrem pudrem.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Kolacja

2011 przepisy

Dania mięsne

1108 przepisy

Śniadanie

468 przepisy

Deser

1521 przepisy

Awokado

51 przepisy

Obiad

2157 przepisy