:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/_wyPDFXq9qPsdcHpWRgt/78ccd025e49e264861f98772aba748.jpeg)
Źródło: peredniankina from Getty Images
Strudel jabłkowy z kwaśnego ciasta
Klasyczny strudel jabłkowy z ciasta drożdżowego, który wszyscy uwielbiamy.
Składniki
- 500 g Zwykła mąka
- 1 opakowanie Suszone drożdże
- 250 ml Mleko
- 100 g Masło
- 1 kawałek jajko
- szczypta soli
- 1 kg jabłka
- 100 g Mielone orzechy włoskie
- 100 g Cukier
- 1 łyżka Cynamon
- Masło do rozcierania
- cukier puder
Najnowsze ulotki
Procedura
Wymieszaj mąkę, drożdże, mleko, masło, jajko i sól na gładkie ciasto drożdżowe.
Pozostaw ciasto w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około godzinę. W międzyczasie przygotować nadzienie. Pokrój jabłka na małe kawałki, dodaj cukier, cynamon i orzechy włoskie. Wszystko dobrze wymieszać.
Gdy ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję, rozwałkuj je na posypanej mąką stolnicy na prostokąt. Rozłóż nadzienie równomiernie na cieście.
Następnie zwinąć w rulon i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj strudel roztopionym masłem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 40 minut.
Upieczony strudel posypać cukrem pudrem.
Podziel się przepisem z innymi
Reels
NowyNajnowsze przepisy
Najnowsze przepisy
Reels
NowyUlubione przepisy
Górne kategorie
Strudel jabłkowy z kwaśnego ciasta
Klasyczny strudel jabłkowy z ciasta drożdżowego, który wszyscy uwielbiamy.
Wymieszaj mąkę, drożdże, mleko, masło, jajko i sól na gładkie ciasto drożdżowe.
Pozostaw ciasto w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około godzinę. W międzyczasie przygotować nadzienie. Pokrój jabłka na małe kawałki, dodaj cukier, cynamon i orzechy włoskie. Wszystko dobrze wymieszać.
Gdy ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję, rozwałkuj je na posypanej mąką stolnicy na prostokąt. Rozłóż nadzienie równomiernie na cieście.
Następnie zwinąć w rulon i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj strudel roztopionym masłem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 40 minut.
Upieczony strudel posypać cukrem pudrem.
Jak powstał ten przepis?