Źródło: Pixabay : RitaE
Schupfnudeln z kiszoną kapustą Domowe Gotowanie
Schupfnudeln z kiszoną kapustą to prawdziwie dobre danie i zawsze przypomina mi obfite dania mojej babci z tradycyjnej kuchni niemieckiej. Połączenie obfitego Schupfnudeln i kwaśnego smaku kiszonej kapusty sprawia, że jest to niebiańskie danie. Gotowałem ten przepis tak wiele razy, że naprawdę mam wiele sztuczek i wskazówek, którymi mogę się podzielić i mam nadzieję, że pokochasz go tak samo jak my w naszej rodzinie.
Składniki
- 500 g Schupfnudeln (świeże lub wstępnie ugotowane)
- 500 g kapusta kiszona
- 200 g Kostki bekonu
- 2 cebula
- 2 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka Kminek
- 2 Tablespoon Smalec (lub olej)
Najnowsze ulotki
Procedura
Aby przygotować przepis na Schupfnudeln z kiszoną kapustą, najpierw obierz i pokrój w kostkę cebulę i ząbki czosnku. Mała rada ode mnie: jeśli przed pokrojeniem cebuli namoczysz ją w zimnej wodzie, oczy będą mniej łzawić.
Rozgrzej smalec na dużej patelni i smaż kostki boczku, aż będą chrupiące. Z doświadczenia wiem, że dobra żeliwna patelnia może tu zrobić różnicę.
Teraz dodaj posiekaną cebulę i czosnek i pozwól im lekko zbrązowieć. Upewnij się, że się nie przypalą, w przeciwnym razie danie nabierze gorzkiej nuty.
Dodaj kiszoną kapustę i kminek i wszystko dobrze wymieszaj. Tradycyjnie kapusta kiszona nie jest płukana, aby uzyskać pełny smak, ale jeśli lubisz ją nieco łagodniejszą, możesz przepłukać ją na sicie.
Na koniec włożyć Schupfnudeln do naczynia Schupfnudeln z kiszoną kapustą i smażyć do lekkiego zrumienienia. Na koniec dopraw solą i pieprzem.