REKLAMA

Źródło: Gambar Suriy from Canva

Ryż zapiekany w piekarniku

Ryż zapiekany w piekarniku to pyszne i bezpretensjonalne danie. Idealnie nadaje się jako danie główne lub bogaty dodatek. Ugotowany ryż miesza się z sosem, warzywami i mięsem, a po doprawieniu piecze w piekarniku na złoty kolor.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 200 g Ryż basmati Dodano do
  • 500 ml Bulion warzywny Dodano do
  • 2 Łyżki Oliwa z oliwek Dodano do
  • 1 szt The Onion Dodano do
  • 2 Goździki Czosnek Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do

Wartości odżywcze i cena

Aby strona działała poprawnie, należy wyłączyć blokowanie reklam w przeglądarce.

REKLAMA

Procedura

70 min.
1. Krok

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Opłucz ryż pod zimną wodą i pozostaw do odsączenia.

2. Krok

Obierz i drobno posiekaj cebulę i czosnek.

3. Krok

Rozgrzać oliwę z oliwek w rondlu i smażyć cebulę i czosnek przez około 5 minut.

4. Krok

Dodaj ryż i dokładnie wymieszaj, aby pokryć ryż olejem.

REKLAMA
5. Krok

Przełożyć wszystko do naczynia do zapiekania i zalać gorącym bulionem warzywnym. Dopraw solą i pieprzem i dobrze wymieszaj.

6. Krok

Przykryj naczynie folią i wstaw do piekarnika na 30 minut.

7. Krok

Gdy czas dobiegnie końca, wyjąć naczynie z piekarnika i odstawić jeszcze na 10 minut.

Oceń ten przepis

Podoba Ci się ten przepis?

Jak powstał ten przepis?

0 / 255
Dodaj zdjęcie

Najnowsze przepisy

REKLAMA
REKLAMA

Najnowsze przepisy

REKLAMA
REKLAMA

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2027 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy
Recipe author image Iwa

Ryż zapiekany w piekarniku

Ryż zapiekany w piekarniku to pyszne i bezpretensjonalne danie. Idealnie nadaje się jako danie główne lub bogaty dodatek. Ugotowany ryż miesza się z sosem, warzywami i mięsem, a po doprawieniu piecze w piekarniku na złoty kolor.

70
Protokół
4
Liczba porcji
Procedura
1. Krok

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Opłucz ryż pod zimną wodą i pozostaw do odsączenia.

2. Krok

Obierz i drobno posiekaj cebulę i czosnek.

3. Krok

Rozgrzać oliwę z oliwek w rondlu i smażyć cebulę i czosnek przez około 5 minut.

4. Krok

Dodaj ryż i dokładnie wymieszaj, aby pokryć ryż olejem.

5. Krok

Przełożyć wszystko do naczynia do zapiekania i zalać gorącym bulionem warzywnym. Dopraw solą i pieprzem i dobrze wymieszaj.

6. Krok

Przykryj naczynie folią i wstaw do piekarnika na 30 minut.

7. Krok

Gdy czas dobiegnie końca, wyjąć naczynie z piekarnika i odstawić jeszcze na 10 minut.

Składniki
200 g
Ryż basmati
500 ml
Bulion warzywny
2 Łyżki
Oliwa z oliwek
1 szt
The Onion
2 Goździki
Czosnek
sól i pieprz do smaku