REKLAMA

Źródło: Gambar Suriy from Canva

Ryż zapiekany w piekarniku

Ryż zapiekany w piekarniku to pyszne i bezpretensjonalne danie. Idealnie nadaje się jako danie główne lub bogaty dodatek. Ugotowany ryż miesza się z sosem, warzywami i mięsem, a po doprawieniu piecze w piekarniku na złoty kolor.

REKLAMA

Składniki

porcje
4
  • 200 g Ryż basmati Dodano do
  • 500 ml Bulion warzywny Dodano do
  • 2 Łyżki Oliwa z oliwek Dodano do
  • 1 szt The Onion Dodano do
  • 2 Goździki Czosnek Dodano do
  • sól i pieprz do smaku Dodano do
REKLAMA

Procedura

70 min.
1. Krok

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Opłucz ryż pod zimną wodą i pozostaw do odsączenia.

2. Krok

Obierz i drobno posiekaj cebulę i czosnek.

3. Krok

Rozgrzać oliwę z oliwek w rondlu i smażyć cebulę i czosnek przez około 5 minut.

4. Krok

Dodaj ryż i dokładnie wymieszaj, aby pokryć ryż olejem.

5. Krok

Przełożyć wszystko do naczynia do zapiekania i zalać gorącym bulionem warzywnym. Dopraw solą i pieprzem i dobrze wymieszaj.

6. Krok

Przykryj naczynie folią i wstaw do piekarnika na 30 minut.

7. Krok

Gdy czas dobiegnie końca, wyjąć naczynie z piekarnika i odstawić jeszcze na 10 minut.

Najnowsze przepisy

Najnowsze przepisy

Reels

Nowy

Górne kategorie

Ciasta

379 przepisy

Obiad

2157 przepisy

Dania mięsne

1113 przepisy

Ciastka

349 przepisy

Ciasta i desery

1370 przepisy

Gotowane

1452 przepisy

Na patelni

560 przepisy

Śniadanie

470 przepisy

Kolacja

2016 przepisy

Deser

1521 przepisy

Zupy i buliony

345 przepisy