:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/pl/recipe/DBcsAHYaGlwwgtkrKjJG/600bc743dfc4157d1298d05b061aae.jpeg)
Źródło: Gambar Suriy from Canva
Ryż zapiekany w piekarniku
Ryż zapiekany w piekarniku to pyszne i bezpretensjonalne danie. Idealnie nadaje się jako danie główne lub bogaty dodatek. Ugotowany ryż miesza się z sosem, warzywami i mięsem, a po doprawieniu piecze w piekarniku na złoty kolor.
Składniki
- 200 g Ryż basmati
- 500 ml Bulion warzywny
- 2 Łyżki Oliwa z oliwek
- 1 szt The Onion
- 2 Goździki Czosnek
- sól i pieprz do smaku
Najnowsze ulotki
Wartości odżywcze i cena
Procedura
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Opłucz ryż pod zimną wodą i pozostaw do odsączenia.
Obierz i drobno posiekaj cebulę i czosnek.
Rozgrzać oliwę z oliwek w rondlu i smażyć cebulę i czosnek przez około 5 minut.
Dodaj ryż i dokładnie wymieszaj, aby pokryć ryż olejem.
Przełożyć wszystko do naczynia do zapiekania i zalać gorącym bulionem warzywnym. Dopraw solą i pieprzem i dobrze wymieszaj.
Przykryj naczynie folią i wstaw do piekarnika na 30 minut.
Gdy czas dobiegnie końca, wyjąć naczynie z piekarnika i odstawić jeszcze na 10 minut.
Podziel się przepisem z innymi
Reels
NowyNajnowsze przepisy
Najnowsze przepisy
Reels
NowyUlubione przepisy
Górne kategorie
Ryż zapiekany w piekarniku
Ryż zapiekany w piekarniku to pyszne i bezpretensjonalne danie. Idealnie nadaje się jako danie główne lub bogaty dodatek. Ugotowany ryż miesza się z sosem, warzywami i mięsem, a po doprawieniu piecze w piekarniku na złoty kolor.
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Opłucz ryż pod zimną wodą i pozostaw do odsączenia.
Obierz i drobno posiekaj cebulę i czosnek.
Rozgrzać oliwę z oliwek w rondlu i smażyć cebulę i czosnek przez około 5 minut.
Dodaj ryż i dokładnie wymieszaj, aby pokryć ryż olejem.
Przełożyć wszystko do naczynia do zapiekania i zalać gorącym bulionem warzywnym. Dopraw solą i pieprzem i dobrze wymieszaj.
Przykryj naczynie folią i wstaw do piekarnika na 30 minut.
Gdy czas dobiegnie końca, wyjąć naczynie z piekarnika i odstawić jeszcze na 10 minut.
Jak powstał ten przepis?