Rolada Kakao
Delikatny bezglutenowy rogal
Składniki
Składniki
- 5 jajko
- 150 g Cukier brzozowy ma niższy indeks glikemiczny
- 60 g kakao
Nadzienie
- 2 kawałek banany
- 1 szt bita śmietana
- 1 szt twaróg drobny
- 60 g Wysokiej jakości gorąca czekolada
- 2 łyżki kakao
Najnowsze ulotki
Procedura
Przygotowałem blachę z papierem do pieczenia, którą dobrze posmarowałem masłem. Rozgrzałem piekarnik do 200 stopni.
Ubijałem białka z 50 g cukru na sztywną pianę. Cukier dodawałem po trochu.
Żółtka również ubiłam z resztą cukru do piany, dodałam przesiane kakao i sztywną pianę. Gotowe ciasto włożyłam na natłuszczoną blaszkę.
Piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez około 8 minut. Ciasto powinno być gotowe, ale miękkie, nieprzesuszone. Możesz sprawdzić wykałaczką, jeśli jest sucha, ciasto jest upieczone. Lepiej wyłączyć wcześniej, aby dało się zwinąć. Wyjmij blachę i pozostaw do ostygnięcia na blasze.
Po kilku minutach przeniosłem go na inny blat lub tablicę, aby móc usunąć papier do pieczenia. Następnie ponownie odwróć upieczony spód.
Nadzienie: 2 banany, 1 szt śmietanki, 1 szt delikatnego twarogu, 60 g dobrej gorzkiej czekolady plus 2 łyżki kakao, słodzik w razie potrzeby.
Ubiję śmietanę z czekoladą i doprowadzę do wrzenia. Przeniosę do lodówki, najlepiej na noc. Czyli, jeśli chcesz to wypełnić domową śmietanką, musisz o tym pomyśleć wcześniej i zacząć przygotowania już dzień wcześniej. Przed wypełnieniem ubiłam tę czekoladową śmietanę do sztywności, położyłam na cieście, dodałam banany - czy przekrojone na pół, czy całe - to zależy od ciebie. A roladę zwinęłam. Na koniec posypałam kakao.
Jak się obawiałam, że będę ją jeść sama, ponieważ jest z bananami, okazało się że przeciwnie. Dzieci były z niej zachwycone, następnego dnia upiekłam kolejną.
Wersja z twarogiem i malinami – z trzcinowym cukrem Muscovado w cieście, 130 g, twaróg i jedna bita śmietana osłodzone dwoma waniliowymi cukrami i jedną łyżeczką miodu. Jedno opakowanie świeżych malin, 125 g.