REKLAMA

Rolada Kakao

Delikatny bezglutenowy rogal

REKLAMA

Składniki

porcje
10

Składniki

  • 5 jajko Dodano do
  • 150 g Cukier brzozowy ma niższy indeks glikemiczny Dodano do
  • 60 g kakao Dodano do

Nadzienie

  • 2 kawałek banany Dodano do
  • 1 szt bita śmietana Dodano do
  • 1 szt twaróg drobny Dodano do
  • 60 g Wysokiej jakości gorąca czekolada Dodano do
  • 2 łyżki kakao Dodano do
REKLAMA

Procedura

30 min.
1. Krok

Przygotowałem blachę z papierem do pieczenia, którą dobrze posmarowałem masłem. Rozgrzałem piekarnik do 200 stopni.

2. Krok

Ubijałem białka z 50 g cukru na sztywną pianę. Cukier dodawałem po trochu.

3. Krok

Żółtka również ubiłam z resztą cukru do piany, dodałam przesiane kakao i sztywną pianę. Gotowe ciasto włożyłam na natłuszczoną blaszkę.

4. Krok

Piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez około 8 minut. Ciasto powinno być gotowe, ale miękkie, nieprzesuszone. Możesz sprawdzić wykałaczką, jeśli jest sucha, ciasto jest upieczone. Lepiej wyłączyć wcześniej, aby dało się zwinąć. Wyjmij blachę i pozostaw do ostygnięcia na blasze.

REKLAMA
5. Krok

Po kilku minutach przeniosłem go na inny blat lub tablicę, aby móc usunąć papier do pieczenia. Następnie ponownie odwróć upieczony spód.

6. Krok

Nadzienie: 2 banany, 1 szt śmietanki, 1 szt delikatnego twarogu, 60 g dobrej gorzkiej czekolady plus 2 łyżki kakao, słodzik w razie potrzeby.

7. Krok

Ubiję śmietanę z czekoladą i doprowadzę do wrzenia. Przeniosę do lodówki, najlepiej na noc. Czyli, jeśli chcesz to wypełnić domową śmietanką, musisz o tym pomyśleć wcześniej i zacząć przygotowania już dzień wcześniej. Przed wypełnieniem ubiłam tę czekoladową śmietanę do sztywności, położyłam na cieście, dodałam banany - czy przekrojone na pół, czy całe - to zależy od ciebie. A roladę zwinęłam. Na koniec posypałam kakao.

8. Krok

Jak się obawiałam, że będę ją jeść sama, ponieważ jest z bananami, okazało się że przeciwnie. Dzieci były z niej zachwycone, następnego dnia upiekłam kolejną.

REKLAMA
9. Krok

Wersja z twarogiem i malinami – z trzcinowym cukrem Muscovado w cieście, 130 g, twaróg i jedna bita śmietana osłodzone dwoma waniliowymi cukrami i jedną łyżeczką miodu. Jedno opakowanie świeżych malin, 125 g.

Oceń ten przepis

Podoba Ci się ten przepis?

Jak powstał ten przepis?

0 / 255
Dodaj zdjęcie

Najnowsze przepisy

REKLAMA
REKLAMA

Najnowsze przepisy

REKLAMA
REKLAMA

Reels

Nowy

Górne kategorie

Obiad

2166 przepisy

Zupy i buliony

347 przepisy

Ciasta i desery

1371 przepisy

Dania mięsne

1123 przepisy

Śniadanie

476 przepisy

Kolacja

2027 przepisy

Deser

1524 przepisy

Ciastka

352 przepisy

Ciasta

379 przepisy

Makaron

240 przepisy
Recipe author image Zdravepecenie

Rolada Kakao

Delikatny bezglutenowy rogal

30
Protokół
10
Liczba porcji
Procedura
1. Krok

Przygotowałem blachę z papierem do pieczenia, którą dobrze posmarowałem masłem. Rozgrzałem piekarnik do 200 stopni.

2. Krok

Ubijałem białka z 50 g cukru na sztywną pianę. Cukier dodawałem po trochu.

3. Krok

Żółtka również ubiłam z resztą cukru do piany, dodałam przesiane kakao i sztywną pianę. Gotowe ciasto włożyłam na natłuszczoną blaszkę.

4. Krok

Piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez około 8 minut. Ciasto powinno być gotowe, ale miękkie, nieprzesuszone. Możesz sprawdzić wykałaczką, jeśli jest sucha, ciasto jest upieczone. Lepiej wyłączyć wcześniej, aby dało się zwinąć. Wyjmij blachę i pozostaw do ostygnięcia na blasze.

5. Krok

Po kilku minutach przeniosłem go na inny blat lub tablicę, aby móc usunąć papier do pieczenia. Następnie ponownie odwróć upieczony spód.

6. Krok

Nadzienie: 2 banany, 1 szt śmietanki, 1 szt delikatnego twarogu, 60 g dobrej gorzkiej czekolady plus 2 łyżki kakao, słodzik w razie potrzeby.

7. Krok

Ubiję śmietanę z czekoladą i doprowadzę do wrzenia. Przeniosę do lodówki, najlepiej na noc. Czyli, jeśli chcesz to wypełnić domową śmietanką, musisz o tym pomyśleć wcześniej i zacząć przygotowania już dzień wcześniej. Przed wypełnieniem ubiłam tę czekoladową śmietanę do sztywności, położyłam na cieście, dodałam banany - czy przekrojone na pół, czy całe - to zależy od ciebie. A roladę zwinęłam. Na koniec posypałam kakao.

8. Krok

Jak się obawiałam, że będę ją jeść sama, ponieważ jest z bananami, okazało się że przeciwnie. Dzieci były z niej zachwycone, następnego dnia upiekłam kolejną.

9. Krok

Wersja z twarogiem i malinami – z trzcinowym cukrem Muscovado w cieście, 130 g, twaróg i jedna bita śmietana osłodzone dwoma waniliowymi cukrami i jedną łyżeczką miodu. Jedno opakowanie świeżych malin, 125 g.

Składniki
Składniki
5
jajko
150 g
Cukier brzozowy ma niższy indeks glikemiczny
60 g
kakao
Nadzienie
2 kawałek
banany
1 szt
bita śmietana
1 szt
twaróg drobny
60 g
Wysokiej jakości gorąca czekolada
2 łyżki
kakao